Utrikes #81/2019

Allvarliga krigsbrott rapporteras i Syrien

Rök över staden Ras al-Ayn. Amnesty International rapporterar om ”allvarliga kränkningar och krigsförbrytelser, inklusive summariska dödanden och olagliga attacker” från den turkiska militären och turkiskstödda rebellgrupper i Syrien. Foto: Lefteris Pitarakis/tt

Sent igår kväll meddelade USA och Turkiet att de är överens om en tillfällig vapenvila i norra Syrien. Trots det blossade nya strider upp under fredagsmorgonen. Samtidigt tvingas kurdiska styrkor dra sig tillbaka. Amnesty riktar nu allvarliga anklagelser om krigsbrott mot den turkiska militären.

Den hårt kritiserade turkiska invasionen av det kurdiska självstyret i norra Syrien har väckt starka reaktioner runt om i världen. Hundratusentals människor har redan tvingats lämna sina hem utan någonstans att ta vägen, och många civila har dödats under den senaste veckans turkiska angrepp.

Sent i torsdags kväll meddelade USA:s vicepresident Mike Pence att Vita huset kommit överens med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan om en tillfällig vapenvila – ett beslut som accepterats av den kurdiska militära alliansen SDF, men som också väcker många frågetecken. Flera bedömare menar att USA:s president Donald Trump gett Erdogan allt han velat ha.

Kurderna tvingas nämligen ge upp sitt tidigare självstyre och dra tillbaka sina soldater, samtidigt som läget för den redan hårt drabbade civilbefolkningen beskrivs som oerhört svårt.

Redan under fredagsmorgonen kom dock rapporter från flera internationella nyhetsbyråer att vapenvilan brutits och att nya strider blossat upp när den turkiska armén fortsatt sina attacker mot kurderna i gränsstaden Ras al-Ayn.

Erdoğan har kallat den tillfälliga vapenvilan en paus i den pågående militära operationen och läget i området är därför fortsatt mycket kritiskt.

Turkiska militära styrkor och deras allierade har visat en fullständig hänsynslöshet mot civilas liv.

Kumi Naidoo, generalsekreterare, Amnesty International

Samtidigt rapporterar människorättsorganisationen Amnesty International om ”allvarliga kränkningar och krigsförbrytelser, inklusive summariska dödanden och olagliga attacker” från den turkiska militären och turkiskstödda rebellgrupper med militanta islamister.

– Turkiska militära styrkor och deras allierade har visat en fullständig hänsynslöshet mot civilas liv och satt in olagliga attacker i bostadsområden som har dödat och skadat civila, säger Amnestys generalsekreterare Kumi Naidoo i ett pressmeddelande.

Flera skakande bilder, av bland annat en svårt brännskadad 13-årig pojke, sprids nu i internationella medier. Samtidigt kommer allt fler rapporter om civila dödsfall och hur sjukhuset i Teltamer i nordöstra Syrien bara de senaste dagarna tagit emot 600 skadade civila.

Betydligt fler ska dock ha skadats i de turkiska bombningarna, men flera vägar har skurits av så det är svårt för många att uppsöka läkarvård.

– Vi har fått in 30 till 40 små barn och 50 till 60 unga kvinnor. Resten är män och äldre människor. Men det här är ingen statistik utan vad jag har lyckats hålla räkningen på i huvudet, säger sjukhuschefen i Teltamer till Expressens reporter på plats.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga