Utrikes #79/2019

Finland och Norge stoppar vapenexport till Turkiet

Finlands statsminister Antti Rinne och Norges utrikesminister Ines Eriksen Søreide. I onsdags meddelade Finland att landet nu stoppar all vapenexport till Turkiet och i torsdags kom beskedet från det norska Utrikesdepartementet att de väljer att göra samma sak. Sören Andersson/TT, Terje Bendiksby/NTB, Lefteris Pitarakis/AP Montage: Arbetaren

Både Finland och Norge har stoppat all vapenexport till Turkiet med hänvisning till invasionen av det självstyrande kurdiska området i norra Syrien. Samtidigt växer också trycket att Sverige ska följa samma exempel. Fem av åtta riksdagspartier vill nu stoppa vapenexporten.

Den turkiska invasionen av det kurdkontrollerade området Rojava i norra Syrien har väckt starka reaktioner runt om i världen. I onsdags meddelade Finland att landet nu stoppar all vapenexport till Turkiet och i torsdags kom beskedet från det norska Utrikesdepartementet att de väljer att göra samma sak.

– Situationen är allvarlig. För mitt eget ansvarsområde konstaterar jag följande: Finland exporterar inte försvarsmateriell till länder som krigar eller kränker de mänskliga rättigheterna, skriver den finske försvarsministern Antti Kaikkonen på twitter samtidigt som Finlands regering öppet fördömer den Turkiets agerande och kräver att attacken mot kurderna stoppas.

Finland kommer att ta upp frågan när EU:s utrikesministrar samlas till möte i Luxemburg på måndag och även i Sverige är flera riksdagspartier överens om att all vapenexport till Turkiet måste stoppas. Under torsdagen presenterades siffror från Svenska Dagbladet som visade att den svenska vapenexporten till Turkiet förra året nådde rekordnivåer.

Krigsmateriel för hela 300 miljoner kronor exporterades till president Erdogans armé. Material som nu kan komma att användas mot kurderna. Den svenska utrikesministern Ann Linde säger i en intervju med Sveriges Radio att hon redan idag kommer att be riksdagen om stöd att få till ett vapenembargo från hela EU.

Hittills har fem av åtta riksdagspartier sagt att de vill stoppa all vapenexport till Turkiet.

– Nu måste Sverige se över de olika delarna i den utrikespolitiske verktygslådan. Dels bör EU-länderna nu enas om ett vapenembargo mot Turkiet, för att inte förse den här militäroffensiven med krigsmateriel. Sedan bör man se över frågan om mer restriktiva åtgärder, det vill säga sanktioner mot Turkiet och också kunna frysa olika EU-stöd, säger Liberalernas utrikespolitiske talesperson Fredrik Malm i ett uttalande.

Även Vänsterpartiet är upprörda över den svenska hållningen. Partiledaren Jonas Sjöstedt begär bland annat att Sverige i FN kräver en flygförbudszon över norra Syrien för att skydda den kurdiska civilbefolkningen i området.

Dra in alla EU-pengar till Turkiet. Stoppa all vapenexport till Turkiet. Protestera högt.
Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet

Han vill att den svenska regeringen följer Finlands exempel.

– Turkiets överfall på norra Syrien har börjat. Så vidrigt när den etniska rensningen och Turkiets terror nu drabbar de kurder med allierade som besegrade IS. Dra in alla EU-pengar till Turkiet. Stoppa all vapenexport till Turkiet. Protestera högt, skriver Jonas Sjöstedt på twitter.

Förutom Vänsterpartiet och Liberalerna vill även Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet stoppa exporten av svenskt krigsmateriel till Turkiet.

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp