Utrikes #78/2019

Krigsförbrytelser går ostraffade i Sydsudan

Enligt rapporten från Amnesty international finns det inte några juridiska aktörer som är helt oberoende och den politiska inblandningen uppges vara utbredd. Foto: IPS

Straffriheten för krigsbrott, människorättskränkningar och brott mot mänskligheten är utbredd i Sydsudan. Det visar en ny rapport från människorättsorganisationen Amnesty International.

Rättssystemet är svagt och saknar oberoende och har inte klarat att skipa rättvisa för offer för konflikten sedan inbördeskriget bröt ut i landet 2013.

Både regeringen och oppositionsstyrkor är ansvariga för grova brott som dödandet av civila, sexuellt våld, tvångsrekrytering av barn, plundring och förstörelse av civilbefolkningens egendom samt tvångsförsvinnanden.

Brott under internationell lag (krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord) har inte införlivats i nationell lag.

Enligt rapporten från Amnesty international finns det inte några juridiska aktörer som är helt oberoende och den politiska inblandningen uppges vara utbredd.

Den svåra konflikten i landet har pågått sedan december 2013 när president Salva Kiir anklagade den dåvarande vicepresidenten Riek Machar för ett kuppförsök. Styrkor lojala med de två ledarna har fortsatt att strida mot varande, trots att flera avtal om eldupphör skrivits under.

Omkring 1,9 miljoner människor uppges ha drivits på flykt på grund av konflikten – av dem utgörs 85 procent av kvinnor och barn.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan