Utrikes #78/2019

Ilska och oro efter USA:s beslut att lämna kurderna

Knappt ett dygn efter det amerikanska tillkännagivandet sade sig Turkiet vara redo för ett anfall. Foto: Darko Vojinovic, Pablo Martinez Monsivais/AP/TT Montage: Arbetaren

USA:s beslut att lämna norra Syrien möts av både ilska och frustration. Beslutet beskrivs som ett svenk mot de många kurder som så länge slagits mot terrorsekten IS när Turkiet nu väntas gå in med sina styrkor i det kurdkontrollerade området.

Sent i söndagskväll kom beskedet som många fruktat. USA drar sig ur norra Syrien och därmed lämnas den kurdiska SDF-milisen åt sitt öde när Turkiets president Recep Tayyip Erdogan planerar en invasion av området.

Knappt ett dygn efter det amerikanska tillkännagivandet sade sig Turkiet vara redo för ett anfall. Något som skapat stor oro, inte bara bland befolkningen i den kurdiskt självstyrande delen av norra Syrien utan också i resten av världen. Politiska bedömare pekar på att en ny våldsam konflikt kan komma att blåsa upp. Dessutom fruktar många att ett nytt krig kan spela IS i händerna, som nyligen besegrades av kurderna i allians med USA.

Donald Trumps beslut beskrivs därför som ett svek.

Turkiet ser de kurdiska styrkorna som terrorister då de menar att de har kopplingar till gerillagruppen PKK.

Kurderna har slagit för hela världen mot IS men omvärlden kommer återigen att förbise det som kommer att ske.
Cenan Karaer, Kurdiska demokratiska samhällscentret i Stockholm

– Man lämnar kurderna åt vargarna. Turkiet har redan överträtt alla lagar som finns och nu fortsätter de på samma väg. Kurderna har slagit för hela världen mot IS men omvärlden kommer återigen att förbise det som kommer att ske, säger Cenan Karaer från Kurdiska demokratiska samhällscentret i Stockholm till Arbetaren.

Han kallar utvecklingen för djupt oroande uppmanar människor runt om i världen att protestera mot både Turkiet och mot det amerikanska beslutet att lämna alliansen med kurderna i Syrien.

Flera politiska bedömare har varnat för att en turkisk invasion kommer att leda till en massaker på kurderna i området och en talesperson från de kurdiska styrkorna sade under söndagen att de inte kommer att tveka att försvara sig mot de militärt överlägsna Turkiet.

Många menar också att terrorsekten IS som nyligen besegrades i området kommer att utnyttja det kaos som väntas uppstå vid ett nytt krig.

”De amerikanska styrkorna fullgör inte sina åtaganden och har dragit tillbaka sina styrkor från områdena längs gränsen till Turkiet” skriver kurdiska SDF i ett uttalande.

Redan förra veckan kunde Arbetaren rapporterade om de turkiska planerna på en invasion av det kurdiska självstyret. Något den allt mer auktoritära president Erdoğan menar syftar till att skapa en säker zon.

– Turkiet har inget i Syrien att göra. För vilka är det egentligen som skapat en säker zon, det är ju kurderna som befriat världen från IS. Nu kommer Turkiet att börja bomba hej vilt. Det här är affärer mellan Turkiet och USA, affärer med tusentals människors liv, säger Cenan Karaer.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga