Utrikes #77/2019

Turkiet vill upprätta zon i Syrien – och deportera 3 miljoner flyktingar dit

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan hoppas få omvärldens godkännande att militärt fördriva det autonoma kurdiska styre som nu råder i norra Syrien och upprätta sin egen överhöghet där. Foto: Mary Altaffer/TT

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan vill gå in militärt i Syrien och upprätta en ”säker zon” i den del som i dag är under kurdiskt styre. I förra veckan presenterade han sitt förslag för FN:s generalförsamling – och försökte vinna andra länders stöd för idén att deportera även de syriska flyktingar som sökt sig dit till zonen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan lade i förra veckan fram sitt förslag till ”säker zon” i norra Syrien för FN:s generalförsamling, och visade på kartor från talarstolen hur upplägget skulle se ut.

– Med internationellt stöd kan vi placera två miljoner syrier här, och om vi utvidgar zonen fram till Deir ez-Zor-Raqqa-linjen kan vi öka antalet syrier från Europa och andra delar av världen till tre miljoner. Turkiet är fast beslutet att uppnå detta och har inlett förberedelser, sade Recep Tayyip Erdoğan.

Upplägget skulle innebära att Turkiet indirekt får omvärldens godkännande för att militärt fördriva det autonoma kurdiska styre som nu råder i norra Syrien och upprätta sin egen överhöghet där.

Med internationellt stöd kan vi placera två miljoner syrier här, och om vi utvidgar zonen fram till Deir ez-Zor-Raqqa-linjen kan vi öka antalet syrier från Europa och andra delar av världen till tre miljoner.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan inför FN:s generalförsamling

De styrande i Natolandet Turkiet är sedan decennier tillbaka svurna fiender till den kurdiska organisationen PKK, som vill ha autonomi för de kurdiska delarna i Turkiet, och konflikten mellan parterna har periodvis varit mycket våldsam. De USA-understödda kurdiska styrkor som gjort landvinningar i stora delar av norra Syrien efter det syriska inbördeskrigets inledande år har nära band till PKK, vilket Turkiets regering haft svårt att tolerera.

I mars 2016 slöt EU ett avtal med Turkiet som syftade till att strypa antalet migranter som nådde EU-länderna via Turkiet. Många bedömare har hävdat att detta för Turkiet fungerat som ett sätta att förbättra sin styrkeposition gentemot EU-länderna.

Erdoğan har tidigare hotat EU-länderna med att ”öppna slussarna” för flyktingar till Europa om inte hans krav på att få inrätta den särskilda zonen i Syrien hörsammas.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga