Inrikes #77/2019

Poliserna som sköt ihjäl funktionshindrade Eric Torell frikänns helt

På torsdagen kom Stockholms tingsrätts dom i Eric Torell-målet: Samtliga åtalade frikänns för sitt agerande i samband med dödsskjutningen. Foto taget vid Eric Torells begravning i Gustaf Vasa kyrka i Stockholm. Foto: Janerik Henriksson/TT

Tingsrätten friar de tre poliser som stått åtalade efter dödsskjutningen av den funktionshindrade 20-åringen Eric Torell i augusti i förra året. De två poliser som sköt befann sig i vad de trodde var en nödvärnssituation, menar rätten – och de anser att polisinsatschefen på platsen agerade korrekt.

Arbetaren har flera gånger rapporterat om förra sommarens uppmärksammade dödsskjutning av 20-årige Eric Torell, som hade Downs syndrom och autism, i centrala Stockholm. Det var tidigt på morgonen den 2 augusti som poliserna sköt 25 skott mot 20-åringen, som höll en leksakspistol i handen. Tre skott träffade, varav ett i ryggen, och Eric Torell avled på platsen.

I våras beslutade åklagaren att väcka åtal mot de två poliserna som sköt samt mot polisinsatschefen på plats. Åklagaren yrkade att den 31-årige polis som sköt det dödande skottet skulle dömas för vållande till annans död medan den 36-årige polisen som sköt det andra skottet i ryggen skulle dömas för tjänstefel.

Vid tidpunkten då åtalet väcktes hade det också framkommit att ingen av poliserna gett Eric Torell första hjälpen efter att han träffats av skotten och räddningsinsatsen påbörjades först 15 minuter efter det att han fallit till marken.

Det kan tyckas anmärkningsvärt att poliserna sköt hela 25 skott vid tillfället men den frågan har alltså inte varit föremål för tingsrättens straffrättsliga prövning utan det har i huvudsak handlat om två skott.

Erik Lindberg, chefsrådman, Stockholms tingsrätt, och rättens ordförande i målet

På torsdagen kom Stockholms tingsrätts dom i målet: Samtliga åtalade frikänns för sitt agerande i samband med dödsskjutningen.

Enligt rätten befann sig de två poliser som sköt i en inbillad nödvärnssituation. Tingsrätten anser det heller inte bevisat att polisinsatschefen underlåtit att agera korrekt på platsen.

– Det kan tyckas anmärkningsvärt att poliserna sköt hela 25 skott vid tillfället men den frågan har alltså inte varit föremål för tingsrättens straffrättsliga prövning utan det har i huvudsak handlat om två skott, sade rättens ordförande, chefsrådmannen Erik Lindberg, i ett uttalande till pressen.

Redan sedan tidigare hade Polismyndighetens ansvarsnämnd slagit fast att de åtalade skulle få behålla sina tjänster oavsett om de fälldes i rätten eller ej.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan