Inrikes #29/2019

Åtal mot poliserna som sköt Eric Torell

Åklagaren Martin Tidén håller pressträff om beslut i polisskjutningsärendet från i somras då polisen sköt 20-årige Eric Torell till döds. Foto: Fredrik Sandberg/TT

De poliser som i somras sköt 20-årige Eric Torell åtalas nu för bland annat vållande till annans död. Det meddelade chefsåklagare Martin Tidén under fredagsförmiddagen.

Arbetaren har flera gånger rapporterat om förra sommarens uppmärksammade dödsskjutning av 20-årige Eric Torell i centrala Stockholm. Det var tidigt på morgonen den 2 augusti som poliserna sköt 25 skott mot 20-åringen med Downs syndrom.

Tre träffade, varav ett i ryggen, och Eric Torell avled på platsen. Eric Torell hade ett leksaksvapen i handen och poliserna har i förhör sagt att de ropade åt honom att släppa vapnet, som de trodde var ett riktigt. När skotten avlossas ska Eric Torell vänt sig med ryggen mot poliserna som trots det fortsatte att skjuta.

Vid åklagarens presskonferens under fredagen kom det dessutom fram att ingen av poliserna gett Eric Torell första hjälpen efter att han träffats av skotten och räddningsinsatsen påbörjades först 15 minuter efter det att han fallit till marken.

Nu åtalas poliserna vid särskilda åklagarkammaren i Stockholm. Två av dem för tjänstefel och en för vållande till annans död.

Åklagare Martin Tidén sade under den välbesökta presskonferensen att poliserna visserligen har haft fog för att tro att leksaksvapnet Eric Torell hade i handen var riktigt men att det var oförsvarligt att skjuta när han vänt ryggen till eftersom nödvärnssituationen då upphört.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga