Poliser som sköt Eric Torell får jobba kvar

De poliser som i somras sköt ihjäl 20-årige Eric Torell kommer att få jobba kvar oavsett om de fälls. Det beslutade Polismyndighetens ansvarsnämnd i tisdags.

Inrikes
Blommor och och ljus på den plats där Eric Torell blev ihjälskjuten av polisen förra sommaren. De åtalade kommer att behålla jobben även om de fälls för tjänstefel, rapporterar nyhetsbyrån Sirén.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Den uppmärksammade dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell väckte stor ilska runt om i Sverige förra sommaren, något som Arbetaren rapporterat om flera gånger.

Det var tidigt på morgonen den 2 augusti som poliserna sköt 25 skott mot 20-åringen med Downs syndrom och autism. Tre träffade, varav ett i ryggen, och Eric Torell avled på platsen.

Eric Torell hade ett leksaksvapen i handen och poliserna har i förhör sagt att de ropade åt honom att släppa vapnet, som de trodde var ett riktigt. När skotten avlossas ska Eric Torell ha vänt sig med ryggen mot poliserna som trots det fortsatte att skjuta.

I våras åtalades de tre poliserna, en för vållande till annans död och de andra två för tjänstefel, vid särskilda åklagarkammaren i Stockholm och rättegången beräknas börja den 3 september. I tre inlagor till rätten skriver nu Polismyndighetens ansvarsnämnd att de åtalade kommer att få behålla sina tjänster oavsett om de fälls, rapporterar nyhetsbyrån Sirén.

Samtliga tre poliser nekar att de begått något brott i samband med dödsskjutningen.