Inrikes #41/2019

Poliser som sköt Eric Torell får jobba kvar

Blommor och och ljus på den plats där Eric Torell blev ihjälskjuten av polisen förra sommaren. De åtalade kommer att behålla jobben även om de fälls för tjänstefel, rapporterar nyhetsbyrån Sirén. Foto: Stina Stjernkvist/TT

De poliser som i somras sköt ihjäl 20-årige Eric Torell kommer att få jobba kvar oavsett om de fälls. Det beslutade Polismyndighetens ansvarsnämnd i tisdags.

Den uppmärksammade dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell väckte stor ilska runt om i Sverige förra sommaren, något som Arbetaren rapporterat om flera gånger.

Det var tidigt på morgonen den 2 augusti som poliserna sköt 25 skott mot 20-åringen med Downs syndrom och autism. Tre träffade, varav ett i ryggen, och Eric Torell avled på platsen.

Eric Torell hade ett leksaksvapen i handen och poliserna har i förhör sagt att de ropade åt honom att släppa vapnet, som de trodde var ett riktigt. När skotten avlossas ska Eric Torell ha vänt sig med ryggen mot poliserna som trots det fortsatte att skjuta.

I våras åtalades de tre poliserna, en för vållande till annans död och de andra två för tjänstefel, vid särskilda åklagarkammaren i Stockholm och rättegången beräknas börja den 3 september. I tre inlagor till rätten skriver nu Polismyndighetens ansvarsnämnd att de åtalade kommer att få behålla sina tjänster oavsett om de fälls, rapporterar nyhetsbyrån Sirén.

Samtliga tre poliser nekar att de begått något brott i samband med dödsskjutningen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga