Utrikes #77/2019

Inskränkt pressfrihet i Slovakien

En demonstrant i Slovakiens huvudstad Bratislava håller upp en bild på journalisten Jan Kuciak och hans flickvän Martina Kusnirova, som båda mördades i februari förra året. Foto: Ed Holt/IPS

Slovakien har fått en sämre rankning i den senaste upplagan av Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. EU-kommissionen varnar för utvecklingen där oligarker köper upp mediehus och politiker återkommande går till angrepp mot journalister.

‒ Vi menar att pressfriheten i Slovakien är allvarligt hotad. Vi har haft den känslan ända sedan vi startade Dennik N. Det var den främsta anledningen till att vi startade tidningen. Man kan hävda att vår framgång har förbättrat situationen något ‒ det är nu uppenbart att hela marknaden inte kan tas över av oligarker. Det gav kanske journalister på andra redaktioner modet att höja rösten. Men det finns fortfarande ett problem med oligarker som tar över medier. Och med tanke på osäkerheten när det gäller nästa års parlamentsval i Slovakien så kan situationen försämras snabbt, säger Lukas Fila, som var med och startade den oberoende tidningen Dennik N för fem år sedan.

Sedan mordet förra året på den lokala journalisten Jan Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova, har många inom medierna hävdat att politikerna bidragit till att skapat en atmosfär som uppmuntrat till hat mot journalister. Jan Kuciak undersökte kopplingar mellan den organiserade brottsligheten och politiker.

Bland ledande politiker finns en blandning av paranoia och cynisk avlegitimering genom tydliga attacker mot journalister.
Lukas Fila, journalist

‒ Det har blivit allt tydligare att politikernas främsta ansvar [när det gäller morden på Kuciak och Kusnirova] är att det existerat ett system där oligarker och maffialedare kunnat ha makt över brottsbekämpande myndigheter och domstolar. Det gav dem en känsla av att vara oåtkomliga, och det ledde så småningom fram till dessa mord. Bland ledande politiker finns en blandning av paranoia och cynisk avlegitimering genom tydliga attacker mot journalister, säger Lukas Fila.

Ny lagstiftning har antagits som ger politiker rätt till replik på artiklar som de ogillar. Lukas Fila ser farliga tendenser i landet men menar att de nya reglerna inte tillhör det han oroas mest av.

Presidenten och miljöaktivisten Zuzana Caputova tillträdde tidigare i år och det innebar ett hopp om förändring för en del. Presidentrollen är dock främst symbolisk.

‒ Det betyder inte att symboler inte är viktiga. Jag tycker att president Zuzana Caputova har bidragit med energi och att hon har bra värderingar. Och om demokratin någonsin är hotad kan hon ha en avgörande roll att spela. Men när det gäller lagstiftning som berör medier, det sätt som politiker uttrycker sig i förhållande till pressen eller riktar hot mot journalister, så är hennes inflytande begränsat. Det är bra att veta att attackerna mot pressen inte kommer att gå obemärkt förbi, men den lagstiftande makten har större inflytande på hur medierna fungerar till vardags, säger Lukas Fila.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984