Utrikes #76/2019

Vattenkanoner vid polsk pride-parad

Polis satte in vattenkanoner och pepparspray för att skydda pride-demonstranterna och ett dussintal högerradikaler ska ha gripits, enligt nyhetsbyrån AP. Foto: Skärmdump Youtube

Polisen tvingades sätta in vattenkanoner och pepparspray mot de högerradikala och kristna motdemonstranter som i lördags försökte stoppa en prideparad i den polska staden Lublin. Ett dussintal personer greps.

Samtidigt som hundratals personer deltog i prideparaden i den östpolska staden Lublin samlades också ett stort antal motdemonstranter från diverse högerradikala och kristet konservativa rörelser på gatorna.

Med slagord och hatiska banderoller försökte de stoppa paraden som skyddades av ett stort antal poliser. Lublins borgmästare hade tidigare försökt att stoppa paraden genom ett förbud, något som senare revs upp av en domstol.

Polis satte in vattenkanoner och pepparspray för att skydda pride-demonstranterna och ett dussintal högerradikaler ska ha gripits, enligt nyhetsbyrån AP.

Det polska nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa har länge hetsat mot hbtq-rörelsen i landet och framställt homosexuella som ett hot mot landets traditioner.

Samtidigt har ett motstånd vuxit fram med ett större antal prideparader jämfört med tidigare år. Nästa söndag är det val i Polen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga