Utrikes #76/2019

Den unga klimatrörelsen tar över

Ungdomar strejkar i kanadensiska Montreal fredagen den 27 september. Foto: Graham Hughes/TT

Ungdomars klimatstrejker har satt klimatfrågan på agendan på global nivå. De kommer fortsätta att utmana makthavare när regeringar misslyckas med att sluta fred med naturen. Det sade FN-chefen Antonio Guterres i samband med att FN:s stora klimatmöte i New York avslutades förra veckan.

– De unga säger klart och tydligt att vi måste ändra kurs och att vi måste göra det nu. Det framför de på ett mycket kraftfullt sätt, sade Antonio Guterres samtidigt som han talade om hoten från torka, översvämningar, orkaner och värmeböljor utlösta av klimatförändringarna och som redan lett till att miljontals drivits på flykt eller att tusentals omkommit världen över.

En ny generation är fast besluten om att leda kampen mot klimatkrisen. Miljontals ungdomar deltar i klimatstrejker i rörelsen Fridays for future som startades av den svenska klimataktivisten Greta Thunberg.

I sitt brandtal i FN:s generalförsamling den 23 september sade Greta Thunberg: ”Hur vågar ni komma hit och säga att ni gör tillräckligt när vetenskapen visar att det inte är sant?”.

”Folk lider, folk dör, hela ekosystem kollapsar. Vi är i början av massutrotning. Och allt ni talar om är pengar och sagor om evig ekonomisk tillväxt. Hur vågar ni?”

Uppenbart upprörd påpekade hon att den unga generationen håller ögonen på makthavarna.

”Ni kommer till oss unga för att söka hopp. Hur vågar ni? Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord”.

Hon fortsatte:

”Ni sviker oss och om ni gör det igen kommer vi aldrig att förlåta er. Just här, just nu drar vi gränsen.”

James Paul, tidigare chef för organisationen Global Policy Forum, säger att den unga svenska aktivisten har varit en viktig inspirationskälla genom sin förmåga att vara klartänkt, tala i klartext och säga sanningen.

Kraftfulla marscher och demonstrationer har genomförts och även strejker, runt om i städer världen över. Vi har inte sett något liknande förut, menar James Paul.

Greta Thunberg har sedan hon inledde sin skolstrejk utanför den svenska parlamentet för drygt ett år sedan blivit ansiktet utåt för den kommande generationens oro och ilska över klimatförändringarna. Miljontals studenter har blivit en del av rörelsen.

James Paul påpekar att precis som Greta Thunberg framhåller så är klimatkrisen främst en fråga för de unga som i allt högre grad blir medvetna om den riskfyllda framtid de kan behöva leva och dö i.

– De ser den döende planeten framför sina ögon. Den relativt snabba mobiliseringen av unga har varit imponerande, men hur ska vi gå vidare?, frågar han sig.

Harjeet Singh vid hjälporganisation Action Aid säger att unga har avslöjat den skamlösa bristen på ledarskap bland stats- och regeringschefer som vänt bort blicken medan klimatkrisen eskalerat under årtionden.

– I detta sena skede när vi ser att möjligheten att göra något åt detta minskar, behöver vi ledare som visar mod, inte feghet.

Kan ungdomsrörelsen behålla sin stridbarhet och kontakter med gräsrötterna om den sitter ned i ”dialog” med regeringar och affärsledare?
James Paul, tidigare chef för Global Policy Forum

James Paul säger att ungdomsrörelsen fått fäste i nästan alla länder och fått fram lokala ledare med en imponerande förmåga.

Han förklarar att FN och andra institutioner har försökt koppla ihop sig med rörelsen och ta tag i de nya ledarna.

– Kan ungdomsrörelsen behålla sin stridbarhet och kontakter med gräsrötterna om den sitter ned i ”dialog” med regeringar och affärsledare? Kanske Greta kommer att hålla fast vid sina principer, säger han.

Han menar att de unga med rätta är skeptiska till de politiska institutionerna som de ärver och den globala konsumtionskapitalismen med sin dyrkan av tillväxt och individuellt ägande.

Samtidigt får engagemanget spridning. Klimatledare, arrangörer av klimatstrejker, unga entreprenörer och aktivister kommer att samlas vid ett möte i Köpenhamn i oktober där borgmästare från världens storstäder ska träffas för att diskutera lösningar för att minska växthusgasutsläppen. Unga människor från 30 länder kommer att tillsammans med representanter från världens storstäder utveckla planer för högre ambitioner. Borgmästarna har ställt sig bakom Fridays for future-strejkerna och vill tillsammans med aktivisterna sätta ambitiösa mål.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga