Utrikes #75/2019

FN:s klimatpanel: Läget värre än väntat

Nytagen bild av Planpincieuxglasiären i alperna, vars snabba smältning nu hotar dalgången vid Courmayeur. Bara de senaste fem till åtta åren har inlandsisen i världen tappat hela 278 gigaton is. Foto: Antonio Calanni/TT

Världens isar smälter och havsnivån stiger mer än dubbelt så fort som under 1900-talet. Det visar den senaste rapporten från FN:s klimatpanel, som presenterades i onsdags. I dag går människor runtom i världen ut i strejkaktioner för klimatet.

Jordskred, laviner och kraftiga översvämningar. Det är bara några av konsekvenserna av att världens isar fortsätter att smälta i rekordfart. Anledningen är, som världens forskare länge påpekat, de omfattande utsläppen av växthusgaser.

– Även om vi begränsar utsläppen kraftigt kommer konsekvenserna för människor och deras liv att vara en utmaning, säger Hoesung Lee, som är ordförande i FN:s klimatpanel IPCC, i ett pressmeddelande som skickades ut i samband med att den nya rapporten presenterades.

I rapporten går det bland annat att läsa hur isarna smälter i rekordfart och hur havsnivån stiger. Bara de senaste fem till åtta åren har inlandsisen i världen tappat hela 278 gigaton is.

– Läget är betydligt värre än vad forskarna tidigare trott. Nu krävs att politikerna tar rapporten på allvar och reagerar kraftfullt, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén i ett uttalande.

Läget är betydligt värre än vad forskarna tidigare trott.
Karin Lexén, generalsekreterare, Naturskyddsföreningen

Samtidigt visar forskarna statistik på hur vintern på bara några decennier blivit en månad kortare på grund av den globala uppvärmningen. Om utsläppen inte minskar drastiskt så kommer det ske en reduktion av snö med hela 80 procent, enligt FN:s samlade forskarkår. Händer inget kommer det att få förödande konsekvenser för kuststäder världen över, menar IPCC.

Dessutom medför den stigande temperaturen att antalet vattenlevande djur kommer att minska drastiskt.

Resultatet i rapporten beskrivs som allvarligare än väntat och forskarna skriver att de har nya bevis för att den globala uppvärmningen måste minska, minst i linje med Parisavtalet.

Rapporten kommer samtidigt som miljontals människor världen över gått ut på gatorna för att kräva att världens ledare tar problemen på större allvar.

I december hålls FN:s stora klimatkonferens, COP25, i Chiles huvudstad Santiago där bland annat svenska Greta Thunberg kommer att tala.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga