Utrikes #74/2019

Sydafrikanska vinarbetare ställer krav på svenska staten

Svenska systembolaget är storkund hos de Sydafrikanska vingårdarna. Förra året köpte det statliga monopolet in 20,7 miljoner liter och överskottet från försäljningen går direkt in i statskassan. Därför riktar sig nu lantarbetarna indirekt till den svenska staten i sitt krav på drägliga arbetsvillkor. Foto: CSAAWU

Lön som kan levas på och stopp för hälsofarliga bekämpningsmedel. Det krävde de tusentals lantarbetare som på lördagen samlades utanför Sverige och Norges konsulat i Kapstaden. På trappan tog konsuln själv emot en kravlista riktad till de statliga nordiska alkoholmonopolen.

De tusentals sydafrikanska lantarbetare som på lördagen samlades utanför Sveriges och Norges konsulat i Kapstaden möttes upp av konsuln själv. I hans hand överlämnade vinarbetarfacket CSAAWU en kravlista till de nordiska statliga alkoholmonopolen. Kravet från facket var att Systembolaget och deras nordiska motsvarigheter gör allvar av de etiska koder som idag bara står på papper.

– Får vi inte ett positivt gensvar inom tio dagar har vi inget annat val än att uppmana konsumenteran att bojkotta viner och andra lantbruksprodukter, sade Karel Swart, nationell organisatör på vinarbetarfacket i ett pressmeddelande.

Svenska systembolaget är storkund hos de Sydafrikanska vingårdarna. Förra året köpte det statliga monopolet in 20,7 miljoner liter och överskottet från försäljningen går direkt in i statskassan. Därför riktar sig nu lantarbetarna indirekt till den svenska staten i sitt krav på drägliga arbetsvillkor.

Kraven på fackligt inflytande har varit stående i snart tio år, men har hittills besvarats avvisande från Systembolaget. Foto: CSAAWU

I protestlistan kräver CSAAWU att svenska Systembolaget i sin tur kräver ett stopp för användandet att bekämpningsmedel som redan är förbjudna i Europa. Men de kräver också att facket ska bli delaktiga i de inspektioner som utförs för att säkra att de etiska koderna efterlevs.

Kraven på fackligt inflytande har varit stående i snart tio år, men har hittills besvarats avvisande från Systembolaget. Samtidigt skriver CSAAWU i skrivelse att protesten inte ska ses som riktad mot Sverige eller ens de nordiska alkoholmonopolen.

”Om monopolen ser med allvar på etiska standarder, bör de betrakta CSAAWU som en allierad och inte se CSAAWU som en motståndare. CSAAWU: s krav är helt enkelt för universella rättigheter för lantarbetare! Vi kräver helt enkelt anständigt arbete, vi kräver helt enkelt en lön som går att leva på och viktigast av allt, CSAAWU kräver värdighet för lantarbetare i Sydafrika,” skriver CSAAWU.

Arbetaren har följt lantarbetarnas kamp sedan 2009 och i flera artiklar och reportage skildrat de svåra missförhållandena på de sydafrikanska vingårdarna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984