Inrikes #73/2019

Samordnade protester mot Systembolaget

I Stockholm, Örebro och Norrköping samlas människor på lördag utanför Systembolagets butiker och huvudkontor för att kräva ett större ansvarstagande för de sydafrikanska vinarbetarnas situation. Foto: Axel Green

I morgon lördag hålls protester i både Kapstaden i Sydafrika och i Sverige med krav på bättre arbetsvillkor för arbetarna på sydafrikanska vingårdar. Protesterna är en del i samarbetet mellan det sydafrikanska lantarbetarfacket CSAAWU och svenska solidaritetskampanjen Rättvis vinhandel och Livsmedelsarbetare för solidaritet.

Arbetaren har flera gånger rapporterat om situationen för Sydafrikas fattiga lantarbetare. Många av dem arbetar under svåra förhållanden på landets vingårdar, där Systembolaget är en av de största kunderna. Förra året såldes exempelvis 20,7 miljoner sydafrikanskt vin på Systembolaget, där vinsten från försäljningen går rakt in i den svenska statskassan.

Nu kräver arbetarna bättre villkor och i morgon lördag samlas de utanför Sveriges konsulat i Kapstaden under parollen ”Sluta exploatera oss, svenska staten”.

Samtidigt genomförs också protester i Sverige. I Stockholm, Örebro och Norrköping samlas människor utanför Systembolagets butiker och huvudkontor för att sätta press och kräva ett större ansvarstagande.

– Jag hoppas att Systembolaget vaknar upp och inser att det bara finns en väg framåt om man vill nå resultat efter alla år av tandlöst etiskt arbete. Och det är att man konkret involverar lantarbetarnas egna organisationer i förändringsarbetet, säger författaren och fackaktivisten Emil Boss från solidaritetskampanjen Rättvis vinhandel, som också är aktuell med boken Sydafrikankt vin – En annorlunda vinbok, om arbetsförhållandena i Sydafrikas vindistrikt.

Tror du att Systembolagets chefer kommer att lyssna på kraven?

– Jag både hoppas och tror att de börjar förstå att någonting är fel när samma personer som man säger sig vilja värna nu står utanför det svenska konsulatet i Kapstaden för att protestera mot just Systembolaget.

Under de senaste åren har allt fler arbetare börjar organisera sig, trots svårigheterna för facket att komma in på vingårdarna. Strejker och protester har avlöst varandra, men Systembolaget fortsätter att köpa in vin från gårdar där arbetarna jobbar och lever under slavliknande förhållanden.

johan.apel.rostlund@arbetaren.se

I maj i år lämnade företrädare för kampanjen Rättvis vinhandel senast en kravlista från de sydafrikanska lantarbetarna till Systembolaget.
I maj i år lämnade företrädare för kampanjen Rättvis vinhandel senast en kravlista från de sydafrikanska lantarbetarna till Systembolaget. Foto: Johan Apel Röstlund

Protesterna i Sverige den 21 september:

  • Stockholm: 13.00 vid Observatorielunden och sedan vidare till Systembolagets huvudkontor vid Kungsträdgården.
  • Örebro: 11.00 vid Systembolagets butiker runt om i staden.
  • Norrköping: 11.30 i Norrköpings LS lokal och sedan vidare till Systembolagets butik på Hantverkaregatan.
Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga