Inrikes #72/2019

Hård kritik mot svenska klädjättar

Nu kräver de pakistanska fackföreningarna ett avtal som förutom säkerhetsföreskrifter även innehåller rätten till kollektiva förhandlingar och föreningsfrihet. Foto: Anjum Naveed/TT

Flera svenska klädföretag pekas ut i en ny internationell rapport för att inte ta tillräckligt arbetsmiljöansvar för textilarbetare i Pakistan. Kritiken kommer från både fack- och människorättsorganisationer. Nu kräver de pakistanska fackföreningarna ett avtal som förutom säkerhetsföreskrifter även innehåller rätten till kollektiva förhandlingar och föreningsfrihet.

Villkoren för Pakistans textilarbetare, som är fler än fyra miljoner, beskrivs ofta som fruktansvärda. Gång på gång avslöjas nya missförhållanden och så sent som 2012 omkom 250 arbetare i en brand vid klädfabriken Ali Enterprises. Ofta hålls de anställda inlåsta på fabrikerna som i flera fall saknar både brandvarnare och nödutgångar, enligt organisationen Fair Action.

Trots detta finns inget arbetsmiljöavtal för landets omfattande textilindustri.

I en ny rapport från en rad fackliga organisationer pekas nu flera internationella modejättar ut för sitt bristande ansvarstagande. Bland de kritiserade företagen återfinns svenska Lindex, Gina Tricot, Ellos och Åhléns som enligt Fair Action köper sammanlagt 4000 ton kläder från Pakistan varje år.

– Företagen har ju ett ansvar för vad som sker hos deras leverantörer, säger journalisten och författaren Moa Kärnstrand till Arbetaren. Moa Kärnstrand har skrivit den prisbelönta boken Modeslavar där hon tillsammans med Tobias Andersson Åkerblom följt de svenska klädföretagens verksamhet i Asien.

Som konsument tror jag att det är bra att läsa på och våga ställa frågor till företagen, gärna på deras sociala plattformar så att fler kan se.
Moa Kärnstrand, journalist och författare

Hon menar att kunskapen kring förhållandena inom den globala textilindustrin i dag är betydligt större än för bara några år sedan. Något som kan leda till att fler företag på sikt känner att de måste ta ett större ansvar för vad som sker i produktionskedjan.

– Det här är saker som hamnat högre upp på dagordningen jämfört med när vi började arbtet med vår bok 2013. Som konsument tror jag att det är bra att läsa på och våga ställa frågor till företagen, gärna på deras sociala plattformar så att fler kan se, säger Moa Kärnstrand.

Nu kräver de pakistanska fackföreningarna ett avtal som förutom säkerhetsföreskrifter även innehåller rätten till kollektiva förhandlingar och föreningsfrihet.

2013 slöt flera fackföreningar ett arbetsmiljöavtal i Bangladesh, som också tillhör världens största textilexportörer, tillsammans med 200 modeföretag som köper kläder från landet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga