Inrikes #71/2019

Boendepersonal fruktar för sina liv

Både Stockholms LS och Kommunal delar bilden av att personalens protester mot våldet resulterar i att deras eget arbete kritiseras. Foto: Skärmdump

Våld och allvarliga skador och rädsla för att dö under arbetsdagen, så upplever personalen arbetsdagen på gruppboendet Vårby Allé i Huddinge. Situationen har pågått i flera år trots personalens protester. Nu polisanmäler facket enhetschefen.

Fysiskt våld med allvarliga kroppskador som följd och en rädsla för att bli allvarligt skadad eller till och med dö. Så beskriver personal på gruppboendet Vårby Allé i Huddinge kommun sin arbetsmiljö. Nu polisanmäler syndikalistiska Stockholms LS av SAC enhetschefen.

– Vi gör det därför att man under lång tid känt till riskerna i arbetet och att flera personer blivit allvarligt skadade, men ändå inte vidtagit relevanta åtgärder, säger Emil Boss, fackligt ombud på Stockholms LS av SAC.

Jag har drivit fackliga ärenden i tolv år, bland annat, för helt rättslösa papperslösa människor och har aldrig sett något värre.
Emil Boss, fackligt ombud Stockholm LS 

Tidningen Mitt i Huddinge avslöjade på torsdagen att hälften av de anställda dagligen fruktar för sitt liv. Uppgifterna kommer från en facklig  enkät som 13 av de 24 anställda på LSS-boendet svarat på. Där uppger 12 anställda att de är rädda att dö på jobbet och 11 att det förekommer dagligt våld från brukarna.

– Jag har drivit fackliga ärenden i tolv år, bland annat, för helt rättslösa papperslösa människor och har aldrig sett något värre. Här är det en kommunal verksamhet där vårdarbetare slås sönder och samman. Att det inte görs något är fruktansvärt, säger Emil Boss.

Emil Boss, fackligt ombud på Stockholms LS.
Emil Boss, fackligt ombud på Stockholms LS. Foto: Axel Green

Samtliga uppger att de är rädda för att skadas allvarligt, en rädsla som tycks befogad. Personal har hittills rapporterat om kotkompressioner, brutna lemmar och hjärnskakningar. Enligt uppgifter från personalen i Mitt i Huddinge har, under det senaste året, sju personer varit sjukskrivna för skador de fått till följd av brukares våld.

– Jag fick flera slag mot överkroppen, nacke och axlar, vilket ledde till att en disk pajade i nacken, säger en anonym, nu sjukskriven, anställd till tidningen.

Majoriteten av personalen på boendet för vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar är medlemmar av Kommunal. Till Mitt i Huddinge säger Lennart Eriksson, ordförande i Kommunals sektion Huddinge, att SAC-enkäten var en ögonöppnare.

– Resultatet av den här enkäten är så pass allvarlig vi kände att vi behövde göra något. Vi har jobbat ganska länge med den här enheten, men att personalen kände och upplevde det så allvarligt hade vi missat, säger han till tidningen.

En av anledningarna till att Kommunal först nu förstått allvaret kan kanske spåras till den rädsla för repressalier från cheferna som personalen uppger i enkäten. Både Stockholms LS och Kommunal delar bilden av att personalens protester mot våldet resulterar i att deras eget arbete kritiseras.

”Vi har det svårt och vi finns själva och det känns som att hela världen har lämnat oss”, skriver en anställd i enkäten.

Men den nu polisanmälda enhetschefen Azai Alchasova håller inte med om beskrivningen.

– Jag kan aldrig påverka hur var och en upplever situationen, men jag delar inte den bilden. Min skyldighet är att arbeta med varje avvikelse och hitta åtgärder för att minimera risker, säger hon till Mitt i Huddinge.

Enligt enhetschefen arbetar ledningen kontinuerligt med arbetsmiljön och säkerheten för de anställda, men säger att personalens och brukarnas lagstadgade rätt kommer i konflikt. Hon förnekar dock inte att det inträffat flera allvarliga incidenter.

– Ingen medarbetare ska behöva vara rädd för att gå till jobbet. Det har inträffat allvarliga händelser, inte bara nu utan det här handlar också om saker 6-7 år bakåt. Vi arbetar kontinuerligt med utvecklingen för att ingen ska bli utsatt, säger enhetschefen för gruppboendet.

Enligt både SAC och Kommunal har personalen efter att ha ifrågasatt säkerheten återigen kallats till möten med cheferna där deras arbetsinsatser än en gång kritiserats.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga