Signerat #69/2019

I Norrtälje tågar folk för sitt Pythagoras

Anna Morin, skribent. Foto: Axel Green

Va? Finns det så många? Det har varit en vanlig reaktion på uppgiften att Sverige har runt 1 500 arbetslivsmuseer. Och så är det, utan dessa hade vi varit många många museer fattigare. Den osynlighet de lever med är trist – de flesta arbetslivsmuseer förtjänar att vara mer än en lokal stjärna, och är värda att stanna vid eller ta en omväg för att uppleva.

I höst kallar Arbetslivsmuseernas egen organisation till kurser i samlings- och gallringsvård. Kanske dags att se över vad som lagts på hög i den gamla skolan, sjuksalen eller fabriken? Då kan en bege sig till Nyköping och Lesjöfors. Andra tillfällen att lära mer är årets landskapsdagar som hålls i Nora i oktober. Där ska museiengagerade djupdyka i temat förändringar av vattenlandskap.

Arbetslivsmuseer blommar där tidigare verksamhet vissnat, där trängs gamla maskiner, prylar, minnen och eldsjälar. Ofta är det gott om andra resurser än pengar, något som kan sätta käppar i hjulen när det kommer till att viljan att bevara och synliggöra arbetarnas historia. Museerna behöver sina bundsförvanter och allierade i det omgivande samhället för att klara sig.

I Norrtälje kom en trist nyhet i år. Kommunala besparingar kan leda till att den uppskattade och välbesökta verksamheten på Pythagoras industrimuseum stängs. Samtidigt samlas fotfolket till moteld.

 Kommunala besparingar kan leda till att den uppskattade och välbesökta verksamheten på Pythagoras industrimuseum i Norrtälje stängs.
Kommunala besparingar kan leda till att den uppskattade och välbesökta verksamheten på Pythagoras industrimuseum i Norrtälje stängs. Foto: Grus/Wikimedia Commons

Enligt nyhetsbrevet från Arbetsam har  ett demonstrationståg gått genom Norrtälje, det samlades in 2 700 namnunderskrifter i en stad med 20 700 invånare i tätorten, och skramlades ihop 75 000 kronor. Det ger andrum och ska tydligen räcka för att behålla museipedagogen året ut. Årets inbokade skolbesök blir av. Förhoppningsvis ska pågående samtal med kommunen ge resultat, men än så länge är läget osäkert.

De flesta arbetslivsmuseer förtjänar att vara mer än en lokal stjärna, och är värda att stanna vid eller ta en omväg för att uppleva.

Va? Finns det så många? Det har varit en vanlig reaktion på uppgiften att Sverige har runt 1 500 arbetslivsmuseer. Och så är det, utan dessa hade vi varit många många museer fattigare. Den osynlighet de lever med är trist, de flesta arbetslivsmuseer förtjänar att vara mer än en lokal stjärna, och är värda att stanna vid eller ta en omväg för att uppleva.

Apropå Norrtälje och Pythagoras skriver Arbetetsmuseum och ArbetSam att de anar en trend när det gäller neddragningarna, och att de ”kan dra slutsatsen att många av kommunerna inte prioriterar bevarandet av industrisamhällets kulturarv”. Är det fallet så är det allvarligt.

Arbetslivsmuseerna ambition att ha ett underifrånperspektiv på kulturarvet är unik. Deras aktiviteter och ansträngningar ger röst åt dem annars inte skriver historia. Det är röster vi behöver höra.

Fortsätt gärna tipsa vad som händer på ditt arbetslivsmuseum i höst, vinter och ända in i nästa års vår! Tack för i sommar.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga