Inrikes #67/2019

Hård kritik mot Moderaternas förslag

Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström och partiets migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard presenterade i veckan det nya förslaget. Foto: Jessica Gow/TT

Moderaterna vill minska asylinvandringen med 70 procent. Dessutom vill de ställa hårdare krav på medborgarskap och strama åt anhöriginvandringen. Något som applåderas av bland annat Sverigedemokraterna men som också får hård kritik från flera håll.

Moderaterna vill att Sverige ska tillämpa samma invandring som Norge, Danmark och Finland. I en debattartikel publicerad i Aftonbladet skriver partiets gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, tillsammans med Maria Malmer Stenegard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna, att de vill se ett kraftigt förstärkt återvändande av personer som kommit till Sverige och att landet behöver “volymmål” för asylinvandringen. Exempelvis vill de se en minskad asylinvandring med 70 procent. Från förra årets 21 500 personer till mellan 5000 och 8000 personer.

Utspelet kommer inför nästa vecka då representanter för samtliga riksdagspartier ska träffas i den utredning som ska ta fram en långsiktig migrationspolitik som är tänkt att börja gälla 2021.

”Volymmålet är avsett att fungera som ett kraftfullt styrmedel som är vägledande för den svenska invandringspolitiken framåt. Om målet inte ser ut att uppnås krävs ytterligare skärpande åtgärder” skriver Moderaterna bland annat i artikeln.

Partiet säger att de kommer att trycka på för att deras förslag ska bli verklighet.

Moderaternas allt tuffare krav välkomnas av både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

– Glädjande att M har nått samma slutsats som KD gällande migrationspolitiken, skriver partiledaren Ebba Busch Thor på twitter, medan SD-ledaren Jimmie Åkesson tycker att Moderaterna tar ett steg i rätt riktning.

Innebörden av det här är ju att när behovet av skydd för människor är som störst, då ska Sverige vara som mest repressivt och som mest hårdfört.
Rasmus Ling, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet

Men förslagen får dock hård kritik från många håll.

– Innebörden av det här är ju att när behovet av skydd för människor är som störst, då ska Sverige vara som mest repressivt och som mest hårdfört, säger Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling i en kommentar till Sveriges Radio.

Även andra är starkt kritiska mot förslaget. Särskilt som det kommer i en tid då rekordmånga människor är på flykt undan krig och förföljelse i världen.

I debattartikeln kräver Moderaterna också åtstramningar i regelverket för familjeåterförening samt att det ska bli svårare för nyanlända att bli svenska medborgare genom bland annat krav på kunskaper i svenska.

­– Vill man få en bättre integration så kommer man inte dit genom att behandla människor illa och inte låta dem återförenas med sina barn. Moderaterna är helt fel ute när de vill permanenta, eller snarare skärpa, den tillfälliga lagen, säger Sanna Vestin som sitter i styrelsen för Flyktinggruppernas riksråd, FARR, till Arbetaren.

Enligt FN befinner sig just nu 70 miljoner människor på flykt runt om i världen. Hälften av dessa är barn. De allra flesta flyktingarna söker skydd i grannländerna och bara en bråkdel försöker ta sig till Europa.

– Du får ursäkta språket, men jag tycker att det är pissigt att Sverige inte skulle klara av att hjälpa om man ser till de enorma behov som finns i världen just nu, säger Sanna Vestin.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga