Film #63/2019

Sova med fienden

Ohelig allians uppstår mellan gränskommendanten Assi och den nyblivne manusförfattaren Salam i Tel Aviv on fire. Foto: Patricia Peribañez/Samsa Film

[FILM] Tel Aviv on fire Regi: Sameh Zoabi Den inte längre helt unge slackern Salam Abbass har med hjälp av sin farbror lyckats krångla sig in som praktikant i sin farbrors succésåpa Tel Aviv on fire som görs i Palestina. Den romantiska serien utspelar sig i skuggan av Israel-Palestina-konflikten och även israeler lägger politiken åt […]

[FILM] Tel Aviv on fire
Regi: Sameh Zoabi

Den inte längre helt unge slackern Salam Abbass har med hjälp av sin farbror lyckats krångla sig in som praktikant i sin farbrors succésåpa Tel Aviv on fire som görs i Palestina. Den romantiska serien utspelar sig i skuggan av Israel-Palestina-konflikten och även israeler lägger politiken åt sidan när de samlas framför tv:n för att följa dramatiken mellan en palestinsk spion och en israelisk överste.

Salam skryter gärna om sitt nya jobb men stör ofta produktionen genom att lägga sig i sådant han egentligen inte förstår. Varje dag passerar han gränskontrollen på väg hem till sin bostad i Israel, och en dag ser gränskommendanten Assi sin chans att imponera på sin Tel Aviv on fire-besatta fru genom att tvinga Salam att genomföra ändringar i manus.

Assi visar sig vara den större begåvningen av de två på att öka dramats tittarsug och den oheliga alliansen utvecklas till en ordentligt pressande situation för Salam. Han känner sig fångad av fienden men vinner samtidigt allt större popularitet via sin hemlige partner – inte minst hos den tidigare skeptiska Mariam som han svärmar för.

Kniptången som Salah hamnar i framstår som ett val men är en verklig utpressningssituation som han som palestinier är tvungen att underkasta sig.

Snart uppstår dock nya komplikationer då Assi kräver en mer Israelvänlig approach i serien och tar i med hårdhandskarna för att driva igenom sina idéer. Salam måste ta till hela sin fantasi för att ta sig ur klämman.

Den palestinske regissören Sameh Zoabis (boende i Israel som är produktionsland för filmen) film Tel Aviv on fire är en lekfull komedi men rymmer inte bara mellan raderna också skräckversionen av Israels ockupationspolitik. Kniptången som Salah hamnar i framstår som ett val men är en verklig utpressningssituation som han som palestinier är tvungen att underkasta sig. Assi är en del av makten som har alla medel till sin tjänst för att få sin minsta vilja igenom – bara för att han har lust. Det är inga tvivel om vem som har makten här.

Men filmen är också en klassisk skälmhistoria kring dummerjönsen som med naivitet och viss slughet överlistar den kaxiga övermakten. Också detta en viktig strategi för att överleva och planlägga ett svar på övergrepp och maktfullkomlighet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984