Inrikes #61/2019

Bussförare som bad begick inget fel

Så länge en anställd sköter det dagliga arbetet får enligt lag inte en arbetsköpare hindra en anställd att utföra religiösa aktiviteter på jobbet. Foto: Hasse Holmberg/TT

Kristoffer Tamsons, moderat trafikregionråd i Region Stockholm, har krävt en utredning om en bussförare som setts be under sin rast. Men bussbolaget där mannen arbetar framhåller att rätten att fritt utöva sin religion är grundlagsskyddad och att föraren inte gjort något fel.

I helgen hamnade en kvinna i en dispyt med en bussförare i Värmdö utanför Stockholm. Föraren som var på rast bad, och kvinnan ville kliva på bussen innan den kört fram till busshållplatsen, men blev inte insläppt.

Kvinnan tog då en bild på den bedjande föraren och bilden har sedan spridits på sociala medier och till flera högerpopulistiska tidningar som snappat upp händelsen.

Det moderata trafikregionrådet Kristoffer Tamsons har kommenterat händelsen i inlägg på sociala medier och kräver att händelsen ska utredas. Han skriver att händelsen är ”helt uppåt väggarna” och att när en förare ”i stället för att möta en resenär väljer att utöva bön är helt oacceptabelt. Det är kort sagt inget jag vill ska förekomma i vår kollektivtrafik”.

Han har haft paus på ändstationen och då är det väldigt viktigt med återhämtningen de minuter som föraren har.

Anders Lagerström, som är trafikområdeschef i Nacka och Värmdö

Till tidningen Arbetet säger Anders Lagerström, som är trafikområdeschef i Nacka och Värmdö på bussföretaget Keolis, där föraren är anställd, att det är tillåtet för bussförarna att utöva religiösa aktiviteter på deras pauser. Föraren har alltså följt de regler och rutiner som finns.

– Han har haft paus på ändstationen och då är det väldigt viktigt med återhämtningen de minuter som föraren har. Då är rutinen att man har dörrarna stängda och ägnar sig åt återhämtning. Det kan vara vad man själv vill, korsord, gymnastik, böner eller vad som helst, säger Anders Lagerström till Arbetet.

Rast räknas inte som arbetstid och under en rast får en anställd fritt förfoga över sin tid. I regeringsformen, en av våra grundlagar, står om religionsfrihet att var och en ska vara tillförsäkrad ”frihet att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion”. Även diskrimineringslagen förbjuder diskriminering kopplat till religion och gäller även inom arbetslivet. Så länge en anställd sköter det dagliga arbetet får inte en arbetsköpare hindra en anställd att utföra religiösa aktiviteter på jobbet.

Arbetaren har sökt Kristoffer Tamsons för en kommentar, men utan svar. Han har däremot uppdaterat sitt inlägg att de första slutsatserna om incidenterna har dragits och skriver nu att det kunnat konstateras att föraren hade paus och ”att under paus ha dörrarna stängda och inte släppa ombord passagerare är tillåtet. Att under sin paus lösa korsord, läsa det kommunistiska manifestet eller be en bön är även det fullt tillåtet.” Han tillägger att ”däremot bör en förare även under paus vara uppmärksam på resenärernas behov”.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga