Under årets första halvår har drygt tusen fler anmälningar om arbetsplatsolyckor än motsvarande tid förra året inkommit till Arbetsmiljöverket. Under samma period har dödsolyckorna ökat från 21 personer till 25, jämfört med förra året.
För tre år sedan införde regeringen en nollvision med innebörden att ingen ska behöva dö på arbetsplatsen och att arbetsskadorna ska minska.
Sedan dess har dock dödsfallen på landets arbetsplatser ökat. År 2017 omkom 44 personer, år 2018 omkom 50 personer. I år har hittills 25 personer omkommit, vilket är en ökning med 4 personer jämfört med samma period förra året.
Även antalet arbetsskador har ökat med 6 procent, vilket betyder drygt 1000 fler personer har skadats på arbetet jämfört med första halvåret år 2018.
Arbetsmiljöverkets ställföreträdande generaldirektör Håkan Olsson sade till Tv4 Nyheter på tisdagen att anledningen till att dödsfallen och skadorna ökar är att Sverige är inne i en högkonjunktur med många arbetade timmar och hög tidspress.
Ökningen av arbetsplatsolyckorna har enligt Håkan Olsson främst skett inom tillverkning, handel och offentlig sektor och de vanligaste skadorna är fallolyckor och belastningsolyckor.
Den 20 juni 2019 fick Arbetsmiljöverket ett nytt uppdrag från regeringen att analysera dödsolyckor i arbetslivet. Perioden som ska analyseras är år 2018 och det första halvåret 2019.