Utrikes #59/2019

Massgripanden i Moskva

1 300 personer greps av polis i samband med den planerade demonstrationen i Moskva den 27 juli. Foto: Alexander Zemlianitjenko/TT

Under lördagen demonstrerade tusentals personer för fria, demokratiska val på Moskvas gator. 1 300 personer, varav flera aktivister, oppositionella och journalister greps av polis. Arbetaren har pratat med Ilja Sjumanov från Transparacy International Russia, som var på plats.

Klockan är 14.30 i Moskva, lördagen den 27 juli 2019. Ilja Sjumanov från Transparency International Russia har precis anlänt till Tverskaja, som är en av stadens huvudgator, precis intill stadshuset. Runt torget Trubnaja har polis ställt upp sig i en tät cirkel och innanför befinner sig runt 1 000 demonstranter.

Det är på torget som demonstranterna skulle samlas, men Ilja Sjumanov kan inte ta sig förbi polisernas avspärrning. De som gått ut på gatorna för att protestera men inte kommer in på torget blir tvungna att sprida ut sig på gatorna intill.

Alla kaféer och restauranger runt torget är stängda. Ilja Sjumanov ser personer bli gripna utan att ha gjort något märkbart. Poliser har batonger, som används. Ilja Sjumanov berättar att han talar med en polis som säger att de blivit inkallade från olika regioner och får extra betalt för att delta i operationen.

Polisen bildade kedja för att hindra lördagens demonstration i Moskva. Foto: Pavel Golovkin/TT
Ilja Sjumanov säger till Arbetaren att en polis uppgett för honom att poliserna blivit inkallade från olika regioner och fått extra betalt för att delta i operationen mot oppositionella demonstranter i Moskva. Foto: Pavel Golovkin/TT
Oleg Kozlovskij, forskare verksam vid Amnesty International Ryssland, säger att de som deltog i demonstrationen var fredliga men att myndigheterna i efterhand har klassat demonstrationen som upplopp. Foto: Alexander Zemlianitjenko/TT

Anledningen till demonstrationen är att flera oppositionella ledare som vill ställa upp i det kommande regionalvalet den 8 september har diskvalificerats. För att kunna ställa upp krävs 5 000 namnunderskrifter, vilket flera har samlats in, men som myndigheterna bedömt vara falska.

Förra onsdagen greps en av de mest populära oppositionsledarna, Aleksej Navalnyj, och kommer sitta frihetsberövad i 30 dagar.

– Det finns två Moskva. Ett där folket bor och ett där makten bor, och det finns ingen kontakt där emellan, säger Ilja Sjumanov.

Det finns två Moskva. Ett där folket bor och ett där makten bor, och det finns ingen kontakt där emellan.
Ilja Sjumanov, Transparency International Russia

Oleg Kozlovskij, forskare verksam vid Amnesty International Ryssland, säger att de som deltog i demonstrationen var fredliga men att myndigheterna i efterhand har klassat demonstrationen som upplopp. Han berättar att om man döms för att ha deltagit i ett upplopp så riskerar man tre till åtta års fängelse, och som arrangör åtta till femton år.

– Polisen kan gripa vem som helst som befinner sig på platsen, vilket innebär att alla är i fara, säger Oleg Kozlovskij.

Moskva styrs i dag av borgmästaren Sergej Sobajani, som tillhör partiet Enade Ryssland, det största partiet i landet, och han stöttar Putin. Enligt ryska opinionsinstitutet VCIOM:s senaste mätning skulle 33 procent rösta på Enade Ryssland om det var val till statsduman, eller det ryska underhuset, nästa vecka. I det senaste valet till statsduman år 2016 fick partiet 54 procent av rösterna.

Vladimir Putin var president i Ryssland mellan 1999 och 2008 och tillträdde återigen år 2012. Enligt den ryska konstitutions nu gällande skrivningar får en president endast sitta två mandatperioder i rad, sex år vardera, vilket innebär att han inte kommer att kunna väljas om efter år 2024.

– Övergången har redan börjat. En ny person måste leda Ryssland efter Putin vilket gör regeringen ostabil just nu och om de skulle kollaborera med demonstranterna skulle makthavarna framstå som svaga, säger Ilja Sjumanov.

Jag fruktar att det kommer växa till något större och att polisen kommer vara än mer hänsynslös.

Oleg Kozlovskij, Amnesty International Ryssland

Nu på lördag, den 3 augusti, är ytterligare en demonstration inplanerad, men inget tillstånd har getts från myndigheterna. Oleg Kozlovskij säger att han är orolig för hur situationen ska utvecklas.

– Jag fruktar att det kommer växa till något större och att polisen kommer vara än mer hänsynslös. Å andra sidan tror jag inte att det skulle vara ett smart drag av myndigheterna eftersom att det kan ge bränsle till demonstranternas ilska och radikalisera dem, säger Oleg Kozlovskij.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984