Inrikes #55/2019

Migrantarbetare i Skåne vann facklig kamp

Efter över en månads förhandling annonserade sektionen i veckan att de vunnit konflikten och att de uteblivna lönerna kommer att betalas ut till medlemmarna i Skåne factory workers section. Foto: SAC

Osäkra arbetskontrakt och obetalda löner trots att arbetsköparen har kollektivavtal. Migrantarbetarna startade en egen fackklubb när de stora facken inte hjälpte. I veckan vann de en viktig seger mot arbetsköparen.

Arbetarna på ett bemanningsföretag i norra Skåne gick samman och startade Skåne factory workers section, som är en sektion av Skåne LS av SAC, för att kräva anställningstrygghet på deras arbetsplats. Många av de organiserade arbetarna har arbetat utan eller med korta kontrakt, vilket lett till att de från månad till månad inte vetat hur mycket lön de kommer att få ut. Andra har haft en provanställning som inte övergått till fast anställning, som lagen föreskriver.

Sektionen har varslat om olika konfliktåtgärder under våren och arbetsgivaren bemötte inledningsvis medlemmarna med hot om att sparka dem. I april vann sektionen sin första seger då arbetsgivaren valde att underteckna att avtal som ger de anställda trygga anställningar.

”Även om arbetsförhållandena för migranter i Sverige ofta är väldigt dåliga har vi aldrig sett en så stor grupp migrantarbetare ta saken i egna händer, organisera sig och vinna. Dagens seger känns därför historisk.”, skrev driftsektionen på sociala medier i samband med segern i april.

En månad efter att det nya avtalet undertecknats hade arbetarna ännu inte fått kontrakten, många bokades inte in på arbetspass och lönerna betalades inte ut. Till följd av detta tog sektionen upp förhandlingarna med arbetsköparen i maj.

Jag hoppas att arbetsgivaren förstår att det ligger i deras intresse att arbetarna har det bra och att deras rättigheter respekteras.
Daria Bogdanska, Malmö LS av SAC

Efter över en månads förhandling annonserade sektionen i veckan att de vunnit konflikten och att de uteblivna lönerna kommer att betalas ut till medlemmarna i Skåne factory workers section.

Framöver har arbetsköparen lovat att vara mer transparent med timfördelning och inbokade pass för de anställda på företaget, så att sektionen kan kontrollera att de organiserade medlemmarna inte riskerar att få färre inbokade pass.

– Jag hoppas att arbetsgivaren förstår att det ligger i deras intresse att arbetarna har det bra och att deras rättigheter respekteras, säger Daria Bogdanska på Malmö LS av SAC som har varit med vid förhandlingarna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984