Förslag om rökförbud på häkten och anstalter

Kriminalvården har skickat in ett förslag till regeringen om rökförbud på landets häkten och anstalter. Orsakerna till förslaget är enligt Kriminalvården aspekter som rör säkerhet, arbetsmiljö, hälsa och resursanvändning. Men KRIS, Kriminellas revansch i samhället, är kritiska mot förslaget.

Inrikes
Enligt Kriminalvården röker cirka hälften av alla intagna på svenska häkten och anstalter.
Foto: Jessica Gow/TT

– Rökningen står för stora hälsomässiga riskfaktorer, och mot bakgrund av det blir frågan om rökning inom Kriminalvården viktig. Det handlar också om arbetsmiljön för våra medarbetare som utsätts för passiv rökning, säger Christina Källgren Pettersson, enhetschef för verksamhetsutveckling i anstalt och häkte i ett nyhetsbrev på Kriminalvårdens hemsida.

Enligt Kriminalvården röker cirka hälften av alla intagna på svenska häkten och anstalter.

Sara Lötbom, verksamhetsledare på Kriminellas revansch i samhället i Stockholm, tror att ett förbud skulle få negativa konsekvenser både för intagna och för personal som arbetar på häkten och anstalter.

– Förslaget är fruktansvärt dåligt. Ett rökförbud skulle ta ifrån frihetsberövade personer som redan mår dåligt den enda flykten de har när de sitter inne, säger hon till Arbetaren.