Utrikes #52/2019

Unga judar trakasseras allt oftare

Fyra av fem bland de tillfrågade judiska ungdomarna mellan 16 och 34 år anser att antisemitism är ett stort problem i deras hemländer och de flesta menar att trakasserierna ökat de senaste åren. Foto: Johan Nilsson/TT

Nästan hälften av Europas unga judar har utsatts för antisemitiska trakasserier det senaste året. Det visar en ny rapport från EU:s byrå för mänskliga rättigheter där läget beskrivs som alarmerande.

Europeiska judar i åldrarna 16 och 34 år utsätts för mer antisemitism än vad deras föräldrageneration gjorde i samma ålder. Det visar siffror i den nya rapporten från EU-kommissionen och EU:s byrå för mänskliga rättigheter som presenterades i förra veckan.

Hela 44 procent av de unga judarna uppger att de minst en gång det senaste året utsatts för trakasserier.

– Vi behöver agera snabbt för att bekämpa antisemitismen i Europa och förenas i arbetet att hålla våra unga säkra. Vi vill att judar som växer upp i Europa ska känna att de till fullo hör hemma här, säger justitiekommissionären Vera Jourová i ett pressmeddelande.

Fyra av fem bland de tillfrågade mellan 16 och 34 år anser att antisemitism är ett stort problem i deras hemländer och de flesta menar att trakasserierna ökat de senaste åren. Många säger också att de inte väljer att bära judiska symboler av rädsla för hot och våld.

Arbetaren rapporterade så sent som i december om att nio av tio judar i Europa anser att antisemitismen ökat och Isak Reichel, generalsekreterare för Judiska Centralrådet i Sverige, kallade utvecklingen för skrämmande.

Enligt honom kom antisemitismen i Sverige från två håll.

– Dels är det från nazister. Deras ökade aktiviteter har påverkat oss jättemycket. Sedan är det från militanta och våldsbejakande islamister, sade Isak Reichel till Arbetaren då.

Judiska Centralrådet menar att hotet mot judar i Sverige måste tas på betydligt större allvar.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga