Artikel 1 av 2

IKEA:s hbtq-policy blir polsk regeringssak

Polens justitieminister beordrar utredning mot Ikea sedan anställd avskedats efter hbtq-fientligt inlägg på intranätet. Polens justitieminister kallar agerandet ett exempel på att ”ekonomiskt våld används mot alla de som inte vill dela värderingar som råder inom homosexaktivistkretsar”.

Utrikes
Polens justitieminister, Zbigniew Ziobro, lovar tillsätta en utredning om Ikeas avskedande av en anställd.
Foto: Johan Nilsson/TT/CreativeCommons Montage:Arbetaren

Ikeas uppsägning av en anställd i Polen efter homofientligt bibelcitat på intranätet har nått högsta politiska nivå i landet. Polens justitieminister Zbigniew Ziobro lovar nu att tillsätta en grundlig utredning av händelsen.

– Vi tvingas nu hantera fenomenet att rättsligt och ekonomiskt våld används mot alla de som inte vill dela värderingar som råder inom homosexaktivistkretsar, säger justitieministern till polska TVP-Info.

Enligt ministern kan Ikeas agerande vara ett brott, inte bara arbetsrättsligt, utan även straffrättsligt.

– Det är helt skandalöst. Vi ska vidta alla åtgärder för att förhindra denna typ av aggression från en koncern i väst som i strid mot polsk lag vill påtvinga de anställda sina värderingar, säger justitieminister Zbigniew Ziobro enligt SVT Nyheter.

Det råder ingen tvekan om att det är förbjudet att uttala dödshot mot en sexuell minoritet och det är arbetsköparnas ansvar att agera om så sker.
Eliza Rutynowska, människorättsjurist

Det är ett uttalande som dock ifrågasatts av människorättsorganisationer i landet. En av dem är juristbyrån PTPA, som specialiserar sig på anti-diskrimineringslagstiftning. Enligt Eliza Rutynowska, en av byråns jurister, har Ikea-fallet blivit ett slagträ i debatten. Med argument om religionsfrihet försöker hbtq-motståndare, vilket ”dessvärre” även inkluderar regeringspartiet, begränsa hbtq-personers rättigheter, säger hon.

– Det tycks som om justitieministern misslyckats med att läsa arbetsrättslagen korrekt. Den uttrycker explicit att alla anställda ska behandlas lika. Det råder ingen tvekan om att det är förbjudet att uttala dödshot mot en sexuell minoritet och det är arbetsköparnas ansvar att agera om så sker, säger Eliza Rutynowska.

I samband med den internationella dagen mot homo-och transfobi, eller IDAHOT, den 17 maj publicerade Ikea Polen en artikel på sitt intranät om koncernerns värderingar i frågan. Den nu uppsagda anställda, ska då under artikeln ha kommenterat med bland annat ett citat ur bibeln att homosexuella är ”en styggelse; de skola straffas med döden, blodskuld låder vid dem.” Den nu avskedade mannen förklarar själv att han chockerades över arbetsköparens inställning.

– Jag blev skakad. Jag har anställts för att sälja möbler men jag är katolik och det här är inte mina värderingar, säger mannen till TVP Info.

Men Ikeas personalavdelning svarade med att avskeda mannen med hänvisning till samma värdegrund. I ett pressmeddelande skriver Ikea Polen att de agerade efter klagomål från många anställda som fann uttalandet kränkande.

”På vår arbetsplats finns inget utrymme för kränka andra anställdas människovärde, att skada människor på grund av deras personliga drag, värderingar eller religion”, skriver Ikea i pressmeddelandet.

Den avskedade mannen anser, med stöd av en framträdande EU-politiker, att han utövat sin samvetsfrihet genom att inte hedra IDAHOT-dagen. Det är inte ett argument som Ikea köper.

– Delar man inte de värderingarna är inte Ikea rätt ställe att arbeta, säger Annika Mohlin, pressansvarig på Ingka group som är den största av franchisetagarna inom Ikea till SVT Nyheter.

Artikel 2 av 2

”Ikeafallet exempel på en oroväckande utveckling”

I den polska debatten har Ikeas juridiskt korrekta agerande vänts till att vara ”homopropaganda” och en kränkning av ”religionsfriheten”. Och Polens regering för ut samma budskap. Det säger människorättsjuristen Eliza Rutynowska som ser en oroväckande utveckling i landet.

Utrikes

Prenumerera

Detta material är låst. Påbörja en prenumeration eller logga in för att läsa hela artikeln.

Vill du ha autogiro fyller du dina uppgifter här.

588 kr

Helår (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

294 kr

Halvår (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

49 kr

En månad (tillsvidare)

Tillgång till webbtidningen (2 gånger/vecka) + månadsmagasin* på papper med utvalda reportage och artiklar.

10 kr

24 timmar

Denna prenumeration gäller i 24 timmar och ger dig tillgång till allt låst innehåll på Arbetaren.se.

*Månadsmagasinet samlar längre samhällsreportage, essäer och intervjuer som publicerats i webbtidningen i ett tryckt magasin. Det kommer inte att finnas tillgängligt i handeln. Endast prenumeranter på tidningen Arbetaren kommer att få detta magasin.