Utrikes #48/2019

Aldrig förr har så många varit på flykt

Syriskt flyktingläger nära den turkiska gränsstaden Cilvegözü. Hälften av alla världens flyktingar beräknas vara barn under 18 år. Foto: Gregorio Borgia/TT

Aldrig förr har så många människor varit på flykt runt om i världen. Det visar en ny sammanställning från FN som presenterades förra veckan. Värst beskrivs läget vara i Syrien, där 6,7 miljoner människor flydde sina hem förra året.

Omkring 70 miljoner människor befinner sig på flykt runt om i världen. Enligt FN:s sammanställning har läget aldrig varit så allvarligt och värst är det i Syrien, Afghanistan, Sydsudan, Myanmar och Somalia.

Antalet flyktingar har enligt FN ökat med hela 30 miljoner de senaste åren.

– Vi upplever en minskning när det gäller solidaritet och generositet, speciellt i länder som själva tagit emot ett stort antal flyktingar. Men vi ser också ett enormt engagemang från nya biståndsorganisationer, företag och privatpersoner, säger Filippo Grando som är FN:s flyktingkommissarie i en kommentar till den nypublicerade rapporten.

Vi upplever en minskning när det gäller solidaritet och generositet, speciellt i länder som själva tagit emot ett stort antal flyktingar.

Filippo Grando, FN:s flyktingkommissarie

Trots det höga antalet flyktingar har FN inte räknat in de fyra miljoner människor som flytt krisens Venezuela de senaste åren. Där har de flesta flytt till grannländer som Peru och Colombia – men då få sökt asyl räknas de inte med i FN:s statistik.

Hälften av alla flyktingar beräknas vara barn under 18 år. De länder som tar emot flest flyktingar i världen är Turkiet, Pakistan, Uganda, Sudan och Tyskland.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga