Inrikes #47/2019

Preem-utbyggnaden i Lysekil kan stoppas

Prrems logotyp inklippt över en bild av Preems raffinaderi i Lysekil.
Aktivister från Greenpeace blockerade i helgen inloppet till Preems oljeraffinaderi i Lysekil i protest mot den planerade utbyggnaden. Foto: Marcusroos/CC/Wikimedia Commons. Montage: Arbetaren

Preems planerade utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil kan komma att stoppas. Det stod klart på måndagen sedan Mark- och miljööverdomstolen beslutat att pröva frågan. Beslutet är en viktig delseger, menar flera miljöorganisationer som överklagat den kontroversiella utbyggnaden.

Den planerade utbyggnaden av Preems raffinaderi i Lysekil skulle enligt beräkningarna innebära att företaget skulle fördubbla sina koldioxidutsläpp, från dagens 1,7 ton till 3,4 ton om året – något som fått både privatpersoner och miljöorganisationer att rasa. Trots detta gav Mark- och miljödomstolen i Vänersborg företaget klartecken att bygga ut.

Johanna Sandahl, ordförande, Naturskyddsföreningen. Foto: Naturskyddsföreningen

Under måndagsförmiddagen kom dock beskedet att Mark- och miljööverdomstolen kommer att pröva frågan – något som innebär att utbyggnaden kan komma att stoppas.

– Jag är jätteglad. Det här är en otroligt viktig delseger och frågan har nu slagit in på en bana som vi har stora förhoppningar på, säger Johanna Sandahl som är ordförande för Naturskyddsföreningen, till Arbetaren.

Hon hoppas nu att regeringen ska använda sig av miljöbalken för att stoppa utbyggnaden. Skulle Preem däremot få rätt blir företaget den största utsläpparen av klimatpåverkande gaser i Sverige.

– Det skulle ju innebära en fördubbling av utsläppen av koldioxid och göra att Sverige inte når sina miljömål. De globala utsläppen måste minska, säger Johanna Sandahl.

Även klimatnätverket Extinction Rebellion är nöjda med måndagens besked från Mark- och miljööverdomstolen.

– Jag är lättad. Det var ett positivt beslut men det är ju egentligen först nu det börjar. Vi får helt enkelt se vart det leder men jag hoppas utbyggnaden stoppas, säger Agnes Lansrot från Extinction Rebellion, som varit med och protesterat mot planerna på utbyggnaden, till Arbetaren.

Det var ett positivt beslut men det är ju egentligen först nu det börjar.

Agnes Lansrot, Extinction Rebellion

Enligt SVT skulle Preem, om utbyggnaden godkänns, stå för sex gånger mer utsläpp än vad inrikesflyget släpper ut årligen.

Huvudförhandlingarna i frågan kommer att påbörjas någon gång under första kvartalet nästa år, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984