Inrikes #43/2019

Nazister gripna efter attack i Lund

Nazisterna från Nordiska Motståndsrörelsen greps på plats efter att ha attackerat en motdemonstration i Lund förra sommaren. I veckan fastslog hovrätten deras domar. Foto: Victor Pressfeldt

Med sparkar och slag attackerade en grupp nazister ur Nordiska Motståndsrörelsen Vänsterpartiets bokbord i centrala Lund i lördags. Händelsen fångades på film och polisen har upprättat minst elva anmälningar om bland annat misshandel.

Det var vid lunchtid i lördags som en grupp nazister ur Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, sparkade omkull Vänsterpartiets bokbord på Stortorget i centrala Lund. En stund senare gick nazisterna till attack och tumult uppstod på platsen. Ett antal nazister greps och sammanlagt elva anmälningar om bland annat misshandel upprättades av polisen.

Fotografen Victor Pressfeldt var på plats och blev själv attackerad när han fångade händelserna med sin kamera.

– Jag stod med ögat i sökaren och fick plötsligt en hård kraftig spark i magen. Jag såg sedan hur nazisterna gick till attack och använde sina fanor som spjut. De sparkade bland annat ner en tjej som inte kan varit äldre än 14 år, säger Victor Pressfeldt till Arbetaren.

Filmupptagningen från händelsen har fått stor spridning på internet och visar bland annat hur en mindre grupp nazister tågar genom staden samtidigt som motdemonstranter ropar ”inga rasister på våra gator”. Plötsligt sker attacken och människor flyr i panik. Ingen person skadas dock allvarligt och polisen griper ett antal nazister på plats.

Foto: Victor Pressfeldt

Victor Pressfeldt berättar hur han kände sig skärrad direkt efter händelsen men att han nu är mer arg över att det återigen kunde ske. Det är långt ifrån första gången som NMR attackerar vänstergrupper och journalister.

– Det var ju poliser på plats redan från början, och de vet ju mycket väl hur den här gruppen brukar göra men ändå agerar de som att det vore första gången. Jag tycker att det är helt ofattbart, säger Victor Pressfeldt.

Foto: Victor Pressfeldt

Arbetaren har flera gånger tidigare rapporterat om liknade händelser där NMR varit inblandade. Senast förra veckan kom nyheten att RFSL ställer in sin medverkan vid sommarens Almedalsvecka i Visby efter att organisationen fått motta hot och hat från NMR.

Daniel Poohl är chefredaktör för tidningen Expo och han är inte förvånad över helgens attack i Lund.

– Det har hänt förr, det händer nu och det kommer fortsätta att hända. Det ligger i den här rörelsens DNA och det vet alla som på något vis tillhör progressiva rörelser ute runt om i landet. Det är en del av deras verklighet.

Inför riksdagsvalet förra hösten satsade NMR hårt på att locka väljare. Valet blev dock ett stort fiasko och organisationen lyckades inte få fler 2016 röster, vilket innebär 0,03 procent. Färre än exempelvis Djurens parti. De uteblivna framgångarna i så väl kommun- som riksdagsval har dock medfört att många befarar att organisationen kommer att trappa upp våldet på gatorna.

Inför det nyligen avslutade EU-valet hade organisationen däremot inte satsat. Ändå lyckades de få runt 700 röster.

– Det tror jag de räknar som en seger. För att vara en fanatisk och sektartad nazistgrupp är ju 700 röster ändå ganska mycket, säger Daniel Poohl.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984