Inrikes #43/2019

Byggnads kritiska mot lagförslag

Skrivningen innebär, enligt Byggnads, att trots ny lag kan det ändå skilja upp till 10 000 kronor i lön mellan en svenskt och utländskt anställd. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Tisdagens lagförslag om utstationering ger ökade möjligheter för facken att kräva kollektivavtalslöner för utländsk arbetskraft. Men förslaget får kritik från Byggnads för att inte vara tillräckligt och fortfarande tillåta villkorsskillnader.

På tisdagen presenterades utstationeringsutredningens lagförslag som ska harmoniera svensk arbetsrätt med nya EU-direktiv.

Med det nya lagförslaget ges facken ökade möjligheter att vidta stridsåtgärder för att uppnå löner på svensk kollektivavtalsnivå även för anställda vid utländska företag i Sverige. Men först vid jobb i Sverige längre än 12 månader ges facken lagstöd att även kräva andra villkor än lön.

– Det här kommer att förändra en hel del för utländska arbetare som kommer att få ett utökat skydd, säger utredaren Marie Granlund på en presskonferens, rapporterar Arbetet.

Men förslagen som idag överlämnades till regeringen möter facklig kritik från Byggnads, ett av de främst berörda facken. Ordförande Johan Lindholm är besviken över att de möjligheter som öppnades genom EU-direktivet, i Sverige ändå ledde till en ”halvmesyr”.

Framförallt gäller kritiken att svenska regler för resor och traktamente inte ska gälla fullt ut. Skrivningen innebär, enligt Byggnads, att trots ny lag kan det ändå skilja upp till 10 000 kronor i lön mellan en svenskt och utländskt anställd.

– Vi behöver en upprättelse av den svenska modellen, inte en halvmesyr. Utredningen tar några steg i rätt riktning men det är långt ifrån tillräckligt. Att inte följa svenska regler för resor och traktamenten innebär fortsatt att man ställer arbetare mot arbetare. Det kommer vi aldrig att acceptera, säger Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Förslaget ska nu skickas ut på remiss och kritiken förväntas utvidgas även där. Men kritik väntas även komma från Byggnads motpart Sveriges Byggindustrier, BI, som redan nu är kritiska. De beklagar att begreppet ”minimilön” nu kommer att behöva bytas ut mot ”lön.”

– Det blir svårare att anlita utländsk arbetskraft, säger BI:s förhandlingschef Mats Åkerlind till TT.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984