Inrikes #42/2019

Trafikfarlig sophantering ska granskas

Arbetsmiljöverket ska syna sophanteringen i Jularbo. Foto: Tomas Oneborg/TT

Sophämtarna utanför Avesta lever farligt. Det menar ett skyddsombud vid avfallsbolaget Suez som länge krävt åtgärder från bland annat kommunen. Nu har ärendet gått vidare till Arbetsmiljöverket.

I flera år har Transports skyddsombud Anders Hedman varnat för riskerna med sophämtningen längs riksvägen 68 utanför Avesta. Vid sophämtningen i Jularbo tvingas chaufförerna backa från en infart ut på den tungt trafikerade vägen. Något som medför stora risker, enligt Anders Hedman.

Han har i flera år larmat om problemet men utan att sopkärlen de ska hämta flyttas för att undvika riskerna utan att kommunen reagerat.

– De backar ut i blindo. Chaufförerna känner ett väldigt obehag, det är mycket tung trafik och vägen genom samhället är smal. Om vi inte hittar ett bättre sätt att hämta soporna är jag rädd att det snart kommer att ske en allvarlig olycka, säger Anders Hedman till tidningen Transportarbetaren.

Då kommunen inte svarat på hans skrivelser har ärendet i stället gått vidare till Arbetsmiljöverket som nu ska syna sophanteringen på plats, skriver Transportarbetaren.

Enligt facket är frågan om trafikfarlig sophantering utbredd och många chaufförer har vittnat om liknade villkor på flera andra ställen runt om i landet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga