Ledare #40/2019

Taktikröst mot mörkret

Emil Boss är författare och facklig aktivist. Foto: Eva Bergström

Oavsett vad vi gör med våra röster så kan vi vara säkra på att miljoner högerpopulister kommer att lägga sina. Abortmotståndare, homofober, rasister, fackföreningshatare, fascister. Ju mer överstatligt utrymme sådana krafter får, ju mer kommer politiska beslut i Sverige att påverkas av människofientliga värderingar.

För den som tror på kraften hos folkrörelsearbete är EU mest ett elände. Hjulen kanske snurrar snabbare, men knappast i den riktning som den svenska arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen eller solidaritetsrörelsen skulle vilja se. Jag har full förståelse för de som väljer att bojkotta EU-valet. Jag tror inte heller att EU:s marknadsliberala grundvalar går att rubba från svenskt håll.

EU påverkar oss nog mer än vad de flesta känner till. Nyligen lärde jag mig att Systembolaget inte vågar agera varken ekonomiskt eller socialt hållbart när det gäller sina handelsrelationer av rädsla för att bli stämda av EU.

Oavsett vad vi gör med våra röster så kan vi vara säkra på att miljoner högerpopulister kommer att lägga sina.

Men trots sabotage av allt från starkare svensk arbetsrätt till stramare svensk alkoholpolitik, så kvarstår faktum: Det kunde vara värre. Oavsett vad vi gör med våra röster så kan vi vara säkra på att miljoner högerpopulister kommer att lägga sina. Abortmotståndare, homofober, rasister, fackföreningshatare, fascister.

Förra veckan avslöjade Arbetaren hur ett nätverk av konservativa kristna lobbyister försöker nästla sig in Europeiska internationella och överstatliga organisationer och i det fördolda verka för inskränkningar av kvinnors och hbtq-personers mänskliga rättigheter. Deras inflytande är begränsat, men samma urmodiga och unkna budskap hörs och syns på många håll i det politiska Europa. Bulgarien vägrar ratificera Istanbulkonventionen, Europarådets konvention om bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet. I Kroatien har samkönade äktenskap blivit förbjudet. I Spanien vill högerpopulistiska Vox avskaffa lagen om mäns våld mot kvinnor.

Ju mer överstatligt utrymme sådana krafter får, ju mer kommer politiska beslut i Sverige att påverkas av människofientliga värderingar. Detta i sig illustrerar väl ganska bra EU:s sämsta sidor och visar varför Sverige inte borde vara med, men det visar också vikten av att pallra sig iväg till valurnorna på söndag och taktikrösta. Vissa omröstningar är som gråväder. Det finns inte riktigt någonting att rösta för, bara emot, men det kan vara nog så viktigt.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga