Kultur #40/2019

Kulturstipendium till Arbetarenjournalist

Julia Lindblom ska använda sitt stipendium till en reportagebok om arbetsvillkoren på företaget Amazon. Foto: Privat

Arbetarens Julia Lindblom är en av dem som utsetts till kulturstipendiat av Byggnads 2019. Stipendiesumman är 15 000 kronor och ceremonin hölls i torsdags den 23 maj. 18 yrkesverksamma kulturarbetare där ”Stipendienämnden tar hänsyn till om det konstnärliga perspektivet är att bryta ny mark, om det finns en kombination av socialt engagemang och kulturellt uttryck […]

Arbetarens Julia Lindblom är en av dem som utsetts till kulturstipendiat av Byggnads 2019. Stipendiesumman är 15 000 kronor och ceremonin hölls i torsdags den 23 maj. 18 yrkesverksamma kulturarbetare där ”Stipendienämnden tar hänsyn till om det konstnärliga perspektivet är att bryta ny mark, om det finns en kombination av socialt engagemang och kulturellt uttryck och om viljan är att nå en bred publik för att sprida kunskap i en viktig fråga eller inom ett viktigt ämne.”

Bland stipendiaterna finns i år författaren Aija Hetekivi Olsson, musikern Maria Blom, keramikern Humle Rosenkvist, konsthantverkaren Johan Hedetoft och designern Sara Danielsson som arbetar med klimatfrågor.

Julia Lindblom ska använda sitt stipendium till en reportagebok om arbetsvillkoren på företaget Amazon, som har anställda över hela världen och nu organiserar sig tillsammans globalt, ett ämne som hon också skrivit om i flera artiklar i Arbetaren. Byggnads skriver att man ”vill gärna stödja det arbetet som får en särskild aktualitet då Amazon också är på väg att etablera sig i Sverige”.

Amazonarbetare organiserar sig över landsgränserna. Från en demonstration i Poznán tidigare i år.
Amazonarbetare organiserar sig över landsgränserna. Från en demonstration i Poznán tidigare i år. Foto: Julia Lindblom
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga