Utrikes #39/2019

Taiwan legaliserar samkönade äktenskap

Människor som stöder den nya äktenskapslagen firar i Taipei, Taiwan. Foto: Chiang Ying-ying/TT

På fredag blir Taiwan det första land i Asien att legalisera samkönade äktenskap. Beslutet fattades den 17 maj på Internationella dagen mot homofobi, transfobi och bifobi.

Lagen om samkönade äktenskap klubbades igenom efter en omröstning i Taiwans parlament i fredags.

Redan för två år sedan kom författningsdomstolen i landet fram till att diskriminering av homosexuella stred mot grundlagen och från och med nu på fredag den 24 maj gäller samma regler för samkönade som heterosexuella par det gäller rätten att gifta sig.

– Det här är ett ögonblick att njuta av, och att fira, men kampen för att Taiwan skulle bli det första landet i Asien att legalisera samkönade äktenskap har varit lång och arbetsam, säger Annie Huang som är tillförordnad chef för Amnesty International i Taiwan i ett pressmeddelande.

Trots framstegen ger den nya lagändringen inte samkönade par samma rättigheter som heterosexuella. Exempelvis tillåts de inte adoptera icke-biologiska barn.

Amnesty skriver i ett uttalande att Taiwan nu måste fortsätta avskaffandet av lagar som bygger på diskriminering på grund av sexuell läggning, könsidentitet eller intersexstatus.

Homosexualitet är fortfarande olagligt i 70 länder runt om i världen. I Jemen, Iran, Nigeria, Saudiarabien, Somalia och Sudan, kan sex mellan samkönade par straffas med döden.

I april väckte Bruneis hårdföre sultan Hassanal Bolkiah stor uppmärksamhet sedan han i ett tal annonserade att sex mellan homosexuella skulle komma att straffas med dödsstraff genom stening i enighet med landets sharialagar.

Beslutet väckte både vrede och avsky från stora delar av omvärlden och i början av maj tog han tillbaka sitt uttalande och förklarade att lagen, som dock kvarstår, inte kommer att tillämpas.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga