Inrikes #39/2019

Strejkrätten het potatis på Kommunalkongress

Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin när han talade under fackförbundet Kommunals kongress 2016 . Strejkrätten beräknas debatteras på kongressens sista dag. Foto: Marcus Ericsson/TT

I dag går Kommunals kongress in på andra dagen. Det förväntas bli en het debatt kring förbundets hållning i inskränkningen av strejkrätten under kongressen. Sammanlagt sju motioner har lämnats in med krav på förbundet att dra tillbaka sitt stöd till det liggande lagförslaget.

På tisdagen inledde Kommunals kongress och redan på förhand tippades förbundets arbetet för sex timmars arbetsdag och interna demokratifrågor vara snåriga debattämnen. Men en av de mest inflammerade frågorna kan vara frågan om strejkrätten och förbundets stöd till lagen om dess inskränkande.

Till kongressen har hela sju motioner lämnats in, varav fem har fått stöd av sina respektive avdelningar. Den samlade meningen i motionerna är att Kommunal ska överge sitt stöd till lagen och den överenskommelse som tecknats mellan LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv.

Arbetaren har tidigare rapporterat om de fyra avdelningar som tillsammans representerar 210 000 medlemmar, som ställt sig bakom de fem motionerna. En av dem är Kommunal Stockholm som kräver ”att Kommunal tar ställning för att försvara strejkrätten och mot uppgörelsen om att inskränka strejkrätten”. Robert Mjörnberg är kongressombud och en av motionsförfattarna.

Robert Mjörnberg.
Robert Mjörnberg. Foto: (V)

Han anser att lösningen av konflikten i Göteborg visade på att argumentet om att inskränkningen behövs på grund av en blottad brist i den svenska modellen inte håller.

– Den svenska modellen fungerade precis såsom den avsågs att fungera. De anförda argumenten vilar på en felaktig grund att vi på något vis har ett problem med strejker i Sverige, vilket vi inte har. Vi säljer vår fredsplikt och det kan aldrig accepteras av någon facklig företrädare att försämra vårt yttersta medel till förändring, säger han.

Förbundstyrelsen håller dock i motionshäftet fast vid sitt stöd till överenskommelse och lag. I ett långt uttalande yrkar de avslag för samtliga motioner och strejkrätten.

– Det är en sak att stå på sidan med plakat och säga nej, det är en annan sak att skrida in och ta ansvar och se att nu har vi ett läge där 60 procent i riksdagen är högerpartier och om det här faller vad kan vi få i stället?, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till Arbetet.

Kommunals kongress hålls i tre dagar mellan tisdag och torsdag. I nuläget beräknas strejkrätten debatteras på kongressens sista dag.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga