Inrikes #34/2019

Nytt avtal klart för deltidsbrandmän

Avtalet, som berör omkring 10 000 brandmän, kommer att gälla från och med första maj 2019 i tre år framöver. Foto: Pontus Lundahl/TT

Efter veckor av förhandlingar har ett nytt kollektivavtal tecknats för deltidsbrandmännen, det så kallade Rib-avtalet. Avtalet berör omkring 10 000 anställda och kommer att gälla från och med den 1 maj 2019 i tre år framöver. "Det är ett steg i rätt riktning, men ett politiskt beslut om en lönesatsning kommer att krävas", säger Håkan Olofsson, ombudsman på Brandmännens riksförbund.

Ett nytt kollektivavtal har blivit klart för räddningstjänst i beredskap, det så kallade Rib-avtalet. SKL och Sobona tecknade den 30 april avtal med Kommunal, Vision och Brandmännens riksförbund, BRF.

Det nya avtalet ger möjlighet till lokala överenskommelser i högre utsträckning. Det innebär bland annat höjd ersättning för sommarberedskap, högre ersättningar vid längre utryckningar och en vakansersättning som ger ett tillägg på 30 procent när man efter förfrågan tar på sig extra tid utöver schemat. Samtidigt har storhelgstillägget vid pingst plockats bort.

– Vårt förhandlingsläge har varit unikt bra. När det brinner i skogarna har det varit uppenbart för arbetsgivarna vilken enormt viktig grupp deltidsbrandmännen är, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal, i ett pressmeddelande.

Håkan Olofsson är deltidsbrandman och ombudsman i Brandmännens riksförbund och har följt avtalsförhandlingen sedan starten. Han menar att avtalet är ett steg i rätt riktning, men att förhållandena för brandmännen ser olika ut lokalt och att det krävs en lönesatsning från staten för att locka nya deltidsbrandmän till yrket.

– Det är positivt med vakanslöner, att man nu rett ut sjuklöner och vem som ska betala körkortet. Samtidigt ser förhållandena på brandstationer runt om i landet väldigt olika ut. Det finns avdelningar där man redan haft vakansersättning, och där förbättringarna blir mindre märkbara.

Polisen har fått en lönesatsning från staten och betydligt högre lönelyft. Vi måste också få till en sådan lönesatsning.
Håkan Olofsson, ombudsman på Brandmännens riksförbund

Beredskapsersättningen har höjs med 2,3 procent, det vill säga det märke som industriavtalet satt för löneökningar på svensk arbetsmarknad. Håkan Olofsson menar att detta dock inte räcker.

– 2,3 procent räcker inte i lönelyft för våra låga löner. Polisen har fått en lönesatsning från staten och betydligt högre lönelyft. Vi måste också få till en sådan lönesatsning. I längden kommer det inte att fungera att höja lönen med några tioöringar i timmen för att hålla kvar och locka nya deltidsbrandmän till yrket.

I dag saknas drygt 2 800 deltidsbrandmän i Sverige enligt facket och antalet heltidsbrandmän har minskat med hela 25 procent. Detta förutsätter att många deltidsbrandmän i dag arbetar övertid.

Avtalet, som berör omkring 10 000 brandmän, kommer att gälla från och med den 1 maj 2019 i tre år framöver. Parterna har för avsikt att utöver Rib-avtalet träffa ett nytt så kallat ”krisavtal” innan midsommar. Håkan Olofsson menar att detta kan komma att påverka det nytecknade kollektivavtalet.

– Stora insatser som skogsbränder blir allt fler och kommer att påverka årsinkomsten för de som rycker ut. Därför är det kommande krisavtalet en viktig pusselbit för helheten.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984