Utrikes #30/2019

Ödesval i Indonesien

Arbetare som under tisdagen bär valurnor som ska distribueras till vallokalerna i Jakarta och valet onsdagen den 17 april. Foto: Achmad Ibrahim/TT

I dag hålls val i Indonesien. 187 miljoner väljare ska därmed rösta i ett val som innefattar mer än bara landets president. Sittande presidenten Joko Widodo anses liberal i jämförelse med många av övriga kandidater. Många av väljarna är unga.

Valet i Indonesien, världens befolkningsmässigt största muslimska land, beskrivs ofta som komplicerat. På en enda dag ska omkring 187 miljoner människor rösta om både president, parlamentsledamöter och lokala företrädare.

En stor andel väljarna är unga, över 40 procent tillhör åldersgruppen 17-34 år. Något som påverkat valkampanjerna och satt agendan för en lång rad frågor.

Sittande presidenten Joko Widodo beskrivs ofta som liberal i jämförelse med många av de andra kandidaterna som ställer upp. Han har suttit på makten sedan juli 2014 och är den första statschefen i landet som inte har en bakgrund i de traditionella partierna eller inom militären.

Valet förespås bli en rysare mellan främst Joko Widodo och den mer konservativa utmanaren Prabowo Subianto.

Prabowo Subianto är en tidigare militärtopp och har anklagats för bland annat brott mot mänskliga rättigheter i Östtimor på 1970-talet. Han har dessutom varit gift med den tidigare diktatorn Mohamed Suhartos dotter och väntas, om han vinner, leda landet i en mer auktoritär riktning.

Politiska bedömare menar därför att presidentvalet står mellan utökad demokrati eller en tillbakagång mot åren av diktatur.

Joko Widodo har anklagats av sina politiska fiender för att vara allt för sekulär. Han har därför lanserat Ma’ruf Amin, tidigare ordförande i Indonesiens råd för lärda muslimer, som sin vicepresident i ett försök att locka över de mer troende på sin sida.

Presidenten som ofta kallas Jokowi har under de senaste fem åren genomfört flera omfattande reformer för att utveckla bland annat skolan och sjukvården i landet. Det är något som gjort honom populär hos en stor del av befolkningen. Samtidigt hävdar kritiker att Jokowi misslyckats med att få ner arbetslösheten i landet, i dag ligger den på omkring fem procent.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga