Inrikes #30/2019

Friande dom för fallolycka efter utredningsslarv

Sveriges Lag från 2013. Från dagen för arbetsplatsolyckan hösten 2013 dröjde det till sommaren 2018 innan stämningsansökan kunde lämnas in. Nu, i april 2019, kom den friande domen i målet. Foto: Jessica Gow/TT

Byggarbetaren föll handlöst genom ett schakt. Fem och ett halvt år senare frias företaget eftersom det inte går att klargöra vad som hänt. Polisen erkänner brister i förundersökningen, bland annat dröjde det flera dagar innan någon fotograferade olycksplatsen.

Polisen erkänner själva att de brustit i förundersökningen kring en svår fallolycka på ett bygge i södra Sverige. Tidningen Arbetet rapporterar att det dröjde flera dagar innan någon fotograferade olycksplatsen och då hade redan företaget åtgärdat säkerhetsbrister.

–  A och O i sådana här anmälningar är att det görs en bra förstahandsåtgärd, säger Therese Murén, den utredare inom polisen som var den sista att lägga sin hand på förundersökningen, till tidningen.

I början av april frikände tingsrätten byggföretaget från ansvar för olyckan där en byggnadsarbetare föll handlöst tre meter från ett tak. Domen levererades fem och ett halvt år efter olyckan. I den står det, enligt Arbetet, att domen bland annat är följden av att det inte går att fastställa vad som hände.

Mannen fick livshotande skador på inre organ, men överlevde. Men den friande domen säger inget om att olyckan inte var företagets ansvar.

Man kan säga att det hade varit mycket klarare om man haft foton på hur exakt det såg ut där han ramlade igenom.
Stefan Edwardson, chefsåklagare till tidningen Arbetet

Åklagaren krävde 400 000 kronor i företagsbot för brott mot Arbetsmiljölagen på grund av att det saknades säkerhetsräcke omkring schaktet som byggarbetaren föll ned i. Men trots den friande domen kommer han inte överklaga, då förundersökningen är för dålig och saknar relevanta bevis.

– Man kan säga att det hade varit mycket klarare om man haft foton på hur exakt det såg ut där han ramlade igenom. Då hade jag förmodligen överklagat domen. Men då kanske det inte heller hade blivit ett frikännande, säger chefsåklagare Stefan Edwardson, till Arbetet.

Men förutom att medge att platsen borde fotograferats redan samma dag, beklagar även polisen Therese Murén att förundersökningen tagit så lång tid att färdigställa. Från olycksdagen hösten 2013 dröjde det till sommaren förra året innan stämningsansökan kunde lämnas in.

Enligt Therese Murén berodde dröjsmålet på en rad faktorer, däribland att den första utredaren blev sjuk och åklagaren gick i pension. Själv tog hon över ärendet tre år efter olyckan.

– Sedan har vi också haft lite andra större fall där folk avlidit som har gått före. Men när jag väl tog tag i det här så har jag och min kollega försökt skynda på det här från alla håll och kanter. För i och med att det tagit så lång tid så har ju mycket fallit i glömska för de som varit utsatta, säger Therese Murén till tidningen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp