Kultur #30/2019

Flera fall av homofobisk gallring på Facebook

Nike Markelius skivbolag Erik Axl Sund Records hävdar att marknadsföringen av artistens senaste album drabbats av homofobisk hantering när bolaget velat annonsera på Facebook. Detta apropå att den blivit bortplockad på grund av "antydda sexuella handlingar”.

Erik Axl Sund Records skriver i ett pressmeddelande att musikern Nike Markelius har drabbats av homofobisk hantering genom Facebook.

Nike Markelius hade betalat för normal marknadsföring av sin nya skiva Fallen Ängel som släpps den 3 maj, men blev bortplockad ”på grund av antydda sexuella handlingar”. Markelius själv skriver att det beror på en scen där hon kommer till en klubb och blir välkomnad med kyssar och hångel av en kvinnor.

Det är alltså inte frågan om att videon anmälts utan det handlar om självcensur då Facebook menar att den ”bryter mot deras annonseringsregler” och därför inte kan marknadsföras av sociala medieföretaget.

Jerker Eriksson på skivbolaget påpekar att även Elisabeth Ohlson Wallin, som regisserat och filmat videon till Fallen ängel, själv nyligen avstängdes från Facebook för tredje gången på en månad för en bild av två nakna män (med skylda kön) i en säng.

Nike Markelius video finns att se här

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp