Utrikes #29/2019

Drömmen om tvåstatslösning avlägsen

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu riskerar upp till tio års fängelse för flera fall av korruption. Foto: Oded Balilty/TT

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu går mot sin femte mandatperiod som landets premiärminister. Därmed kommer hans nationalistiska högerkoalition med all säkerhet fortsätta styra landet.

Som väntat gick Benjamin Netanyahu segrande ur valet. Därmed blir han den israeliska premiärminister som suttit längst på sin post när han nu går in på sin femte mandatperiod. Ingenting tyder därmed på att Israel får något annat än en ytterligare högernationalistisk regering de kommande åren.

– Det kommer nog inte bli några problem för honom att skapa ännu en koalition med de mindre högerpartierna och blir det så finns det ingen möjlighet till kompromisser med palestinierna, säger Anders Persson som är expert på Israel/Palestina-frågan vid Lunds universitet till Arbetaren.

Inför valet talades det mycket om korruptionsanklagelserna mot Netanyahu och vissa bedömare menade att frågan kunde komma att kosta honom valsegern. Men när rösterna räknats stod det klart att väljarna, precis som USA:s president Donald Trump, föredrog honom framför någon av de många utmanarna.

Benjamin Netanyahu anses också fått stor draghjälp av just Trump, som beskrivs som den president i USA:s historia som är mest Israelvänlig. Bara dagar innan valet meddelade Netanyahu att han kunde tänka sig en annektering av västbanken om han blev omvald. Något som, om det blir verklighet, med största säkerhet skulle ta död på alla tankar om en tvåstatslösning med Palestina för lång tid framöver.

På den palestinska sidan har valet av Netanyahu inte väckt några större reaktioner. Segern var väntad och i det sedan länge ockuperade Gaza beskrivs läget fortfarande som hopplöst.

– Palestinierna är luttrade. Många var uppgivna redan innan valet och de har länge sett hur de israeliska bosättningarna hela tiden byggs ut. Faran med Netanyahus seger är att han nu befinner sig i ett segerrus och att han kan drabbas av hybris. Skulle Israel annektera stora delar av västbanken kastas Israel/Palestina-konflikten in i en helt ny fas, säger Anders Persson.

Benjamin Netanyahus nuvarande högerregering beskrivs ofta som den mest högervridna staten Israel någonsin haft. När rösterna nu är räknade tyder ingenting på att det blir någon förändring.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga