Inrikes #28/2019

Tre frågor inför första maj 2019

Mattias Wahlström Foto: Privat

Arbetaren ställde tre frågor till Mattias Wahlström, forskare i sociologi vid Göteborgs universitet, som de senaste åren undersökt varför folk väljer att demonstrera på första maj.

Vad betyder första maj för arbetarrörelsen?

– Jag tänker att det är en högtid med möjlighet att träffa likasinnade och samla kraft inför det fortsatta årets arbete. Men också ett sätt att få ut sitt politiska budskap och en form av protestaktion. Dagen fyller alltså både en intern funktion och en extern. Och dagen är ju naturligtvis också väldigt symboliskt viktig då människor demonstrerat i över 100 år.

Hur har dagen förändrats genom åren?

– Tittar på man första maj genom åren så återspeglar ofta parollerna i tågen de dagsaktuella sakfrågorna. Det har ju alltid varit ett tillfälle för arbetarrörelsen att göra sin röst hörd och det kan handla om alla typer av frågor, med skillnader utifrån både tid och geografisk plats. Förra året var det exempelvis mycket fokus på strejkrätten och tidigare år har det handlat om allt från kärnkraft eller som under andra världskriget med paroller som ”För frihet och oberoende”. Andra teman med mål som också uppnåtts är ju allmän rösträtt och åtta timmars arbetsdag.

Vilken tror du blir den viktigaste frågan i årets tåg runt om i Sverige?

– Det är svårt att veta, men jag skulle tro att klimatet kommer upp. De är ju en fråga som verkligen är på tapeten och som arbetsrörelsen måste förhålla sig till, särskilt nu när vi ser alla skolstrejkande ungdomar. Men sedan är ju strejkrättsfrågan knappast överspelad. Och så har vi ju en regering som tvingats göra en hel del eftergifter till centern och liberalerna så där kan det komma en hel del kommentarer, även från de socialdemokratiska leden.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984