Retro #27/2019

Boken Slavinna i Hitlers Berlin – del 1

Foto: Wikimedia Commons

I höst är det 80 år sedan andra världskriget bröt ut. Tidningen Arbetaren var en av Sveriges mest högprofilerade antinazistiska röster såväl före som under kriget – och fick periodvis betala ett högt pris för sin hållning. Hög profil i frågan höll också bokförlaget Federativs, som precis som Arbetaren ägs av SAC Syndikalisterna. Dagens publicering ur arkivet är första delen i en serie om fyra av en av Federativs böcker som gavs ut under kriget.

”Detta är en autentisk berättelse om mina upplevelser i Tyskland under krigsåren 1939 till 1942. Det kan kanske förefalla läsaren, som om jag här och där gjort små tilldiktningar i avsikt att öka spänningen. Men så är inte fallet. Om läsaren då och då skulle avbryta läsningen och tänka: ’Det här kan inte vara sant! Det verkar ju rena detektivhistorien!’ så gör han klokt i att besinna, att många av oss i dessa dagar måste föra ett liv, som är sällsammare och ofattbarare än vad någon yrkesförfattares hjärna skulle våga fantisera om.”

Så inleds Slavinna i Hitlers Berlin av Catherine Klein (pseudonym för Kaethe Cohn), utgiven av Federativs förlag 1944, under fortfarande pågående världskrig.

Den thrillerartade inramningen sticker kanske lite i ögonen i dag. Men det här var vid en tidpunkt när detaljerna inifrån Nazityskland inte var kända för alla – även om de som hade ögonen öppna hade alla möjligheter att förstå att det var hemska saker som pågick.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga