I höst är det 80 år sedan andra världskriget bröt ut. Tidningen Arbetaren var en av Sveriges mest högprofilerade antinazistiska röster såväl före som under kriget – och fick periodvis betala ett högt pris för sin hållning. Hög profil i frågan höll också bokförlaget Federativs, som precis som Arbetaren ägs av SAC Syndikalisterna. Dagens publicering ur arkivet är första delen i en serie om fyra av en av Federativs böcker som gavs ut under kriget.
”Detta är en autentisk berättelse om mina upplevelser i Tyskland under krigsåren 1939 till 1942. Det kan kanske förefalla läsaren, som om jag här och där gjort små tilldiktningar i avsikt att öka spänningen. Men så är inte fallet. Om läsaren då och då skulle avbryta läsningen och tänka: ’Det här kan inte vara sant! Det verkar ju rena detektivhistorien!’ så gör han klokt i att besinna, att många av oss i dessa dagar måste föra ett liv, som är sällsammare och ofattbarare än vad någon yrkesförfattares hjärna skulle våga fantisera om.”
Så inleds Slavinna i Hitlers Berlin av Catherine Klein (pseudonym för Kaethe Cohn), utgiven av Federativs förlag 1944, under fortfarande pågående världskrig.
Den thrillerartade inramningen sticker kanske lite i ögonen i dag. Men det här var vid en tidpunkt när detaljerna inifrån Nazityskland inte var kända för alla – även om de som hade ögonen öppna hade alla möjligheter att förstå att det var hemska saker som pågick.