Reportage #25/2019

Väst möter öst under demokratiska former

Barbro Edstedt anmäler sig studiecirkeln hos Maria Sundström från Studieförbundet Bilda. Foto: Anna Morin

I Umeå sjösätts under våren en studiecirkel för att skapa nya möten mellan läsare och författare från den finska och svenska sidan av Bottenhavet. På introduktionsträffen blir det som ofta när många olika människor samlas: nya idéer poppar upp, krav på klara besked blandas med önskan om medbestämmande. Åsikter stöts och blöts om vad som är bra litteratur, men också om hur en bokcirkel egentligen bör gå till.

Snön yr och det är moddigt och slaskigt framför entrén till Tullmagasinet. En kvinna hukar över sin cykel och låser den. En mindre skylt berättar att här är det dags för introduktion till ”Litteratur och Retur Umeå-Vasa”, en studiecirkel och en resa till litteraturdagar i Vasa med fokus på litteratur från Västerbotten och Österbotten.

Inne i den ljusa lokalen håller allt på att komma i ordning. De beställda smörgåsarna kom aldrig fram, och en nödlösning är på gång, berättar Maria Sundström från Studieförbundet Bilda.

Hon står och nickar välkommen till de femtontal personer som kommer indroppande.

– Innan vi börjar är jag nyfiken, hur fick ni veta om det här tillfället, frågar hon.

Huvudkällan till information visar sig vara litteraturfestivalen Littfests katalog, men även Facebook och den ”välskötta anslagstavlan” på Ålidhemsbiblioteket har hjälpt människor hitta till evenemanget.

Annika Nordenstam från Föreningen Norden Västerbotten berättar om planerna för studiecirkeln.
Annika Nordenstam från Föreningen Norden Västerbotten berättar om planerna för studiecirkeln. Foto: Anna Morn

Nära 20 personer har samlats, de är uppskattningsvis mellan 40 och 75 år. Det finns mackor och även sallader för att kunna täcka in matpreferenserna. Kaffedoften sprider sig när pumptermosen går varm.

– Här är den laktosfria.

– Jag beställde det men har redan ätit, svara någon.

– Jaha.

– Är den glutenfri tar jag, erbjuder sig en annan.

När väl mat och dryck fördelats, med rätt mottagare av vegetarisk, glutenfri med mera, inleder Annika Nordenstam som kommer från Föreningen Norden Västerbotten. Det är hon tillsammans med Maria Sundström som ska hålla i studiecirkeln.

Vi har ju nära till varandra, Västerbotten och Österbotten.
Annika Nordenstam, studiecirkelledare

Planen är att inför evenemanget  ”Litteratur och Retur” i Vasa läsa några av de medverkande författarna, och ha en bokcirkel där man diskuterar varje verk.

– Vi har ju nära till varandra, Västerbotten och Österbotten, säger Annika Nordenstam.

– Om vi har några frågor till författarna så skickar vi med dem till moderatorn. Det blir en moderator från Sverige och en från Finland. Det är en cirkel på gång på finländska sidan också, och jag tänkte att vi kan koppla upp oss på Skype och träffas.

Fredrik Elgh har kommit till introduktionen och han bestämmer sig för att gå cirkeln. Han har själv gett ut ett par böcker och fick en aha-upplevelse när han besökte bokmässan i Helsingfors.

– Jag insåg att den österbottniska litteraturen är väldigt rik. Jag känner ju till alla författare från Västerbotten men inte Österbottens lika bra. Det kommer ut jättemånga titlar av svenskspråkiga författare varje år.

Har alla varit med i en cirkel? Inte det, vad kul!
Annika Nordenstam, studiecirkelledare

Annika Nordenstam går igenom det tänkta böckerna för cirkel en efter en, hon berättar lite om författarna och om bokinnehållet.

FAKTA Studiecirkel Kultur och retur
Planerade titlar:
Vajlett och Rut av Karin Alfredsson
Gräset är mörkare på andra sidan av Kaj Korkea-Aho
Jag for ner till bror av Karin Smirnoff
Jaga vatten av Ellen Strömberg
In transit av Hannele Mikaela Taivassalo

– Jag har haft bokcirklar förut och ibland är det mer demokratiskt, att man bestämmer böcker fritt tillsammans, men nu är tanken att vi ska läsa dem som är med i september, säger Annika Nordenstam och fortsätter:

– Vi tar också sådana som är tillgängliga, en del är ju slut på förlaget. Men de här ska gå att köpa och låna. Har alla varit med i en cirkel? Inte det, vad kul!

Cirkelledarna är vänliga och entusiastiska men får en del motfrågor när det gäller konceptet.

En man tycker att de utvalda finlandssvenska författarna är väl unga allihop, och fokuserar för mycket på det personliga och för lite på det historiska i sina böcker. Vore det inte bättre med Ralf Andtbacka?

Den demokratiska processen är viktigt säger Annika Nordenstam, och hon berättar att den första träffen ska vara en halv timme längre än övriga, för att sätta upp gemensamma spelregler och göra eventuella förändringar i programmet.

Studiecirkel ska gå från april till september när litteraturhelgen ”Litteratur och Retur” går av stapeln i Vasa. Tack vare föreningssamarbetet och stöd från regionerna är bokcirkeln gratis för deltagarna.

– Idén är att hålla på klockan 18 till 20 på onsdagar, känns det okej för alla här?

Jo, de flesta kan och verkar nöjda, någon säger att hon kan behöva flytta en annan aktivitet. Annika Nordenstam pustar ut. Hon säger att det är det svåraste med studiecirklar, att hitta en tid och dag när alla kan.

Det blir mycket eftersnack efter introduktionen av studiecirkeln. Många idéer om såväl innehåll som form. I mitten cirkelledare Annika Nordenstam.
Det blir mycket eftersnack efter introduktionen av studiecirkeln. Många idéer om såväl innehåll som form. I mitten cirkelledare Annika Nordenstam. Foto: Anna Morin

Efter presentationen surrar det runt borden, Annika fortsätter bland annat samtalet med den historieintresserade mannen och hans kompis.

Idén om böcker från Österbotten har satt sig hos flera av de närvarande. Två personer säger att de funderar på att plocka in böckerna i en bokcirkel de redan har. Och kanske har dagens träff gett upphov till en egen grupp som kommer fokusera på österbottnisk, historisk litteratur.

Det småpratas också om lämpliga spelregler för cirkeln. En kvinna säger att hon aldrig varit med i en bokcirkel, att hon är rädd att få sin läsupplevelse förstörd av alla andras perspektiv. Någon föreslår snällt att ”man kan ju ta åt sig det man vill, av vad andra tycker”.

Där är det oändliga diskussioner om vad vi ska läsa, det är en stor del av nöjet.
Barbro Edstedt, bokcirkeldeltagare

Maria Sundström har med sig datorn och gör en deltagarlista. Barbro Edstedt sitter ett par bord bort och går över till Maria och anmäler sig till studiecirkeln. Hon siktar på att åka med till litteraturevenemanget i Vasa i september.

– Det här är litteratur som man inte kommer i kontakt med annars, det fick mig att gå med. Och så att det är kopplat till en resa, säger Barbro Edstedt och fortsätter:

– Jag är med i en annan bokcirkel. Där är det oändliga diskussioner om vad vi ska läsa, det är en stor del av nöjet.

Vad tycker du om att det är mer bestämt vad ni läser i den här cirkeln?

– Det är okej.

En blivande deltagare har fyllt i sina uppgifter på en talong och ger den till Maria, och kontrollfrågar en sista gång: ”visst är det du som har hand om det? Man vill ju inte att det cirkulerar personnummer och så”. Maria Sundström svarar lugnt att det hon som kommer ha hand om anmälan.

Snart har den utannonserade timmen gått och flera av de blivande deltagarna tar på sig jackorna. De sopar smulorna av borden, staplar kopparna i prydliga travar på en bricka och börjar röra sig mot dörren.

– Vi ses den 24 april, säger Maria Sundström.

Hon syftar såklart på den första cirkelträffen, då resan till Österbotten tar sin början.

Tullmagasinet i Umeå med information om bokcirkelträffen.
Tullmagasinet i Umeå med information om bokcirkelträffen. Foto: Anna Morin
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp