Inrikes #25/2019

Stora neddragningar på Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

I går torsdag kom beskedet att Arbetsförmedlingen lämnar 132 orter. Samtidigt visar interna dokument att det kommer ske omfattande neddragningar av avdelningen Rehabilitering till arbete, något som kommer att slå hårt mot jobbsökande personer med funktionsnedsättningar.

För några veckor sedan kom nyheten om de stora nedskärningarna på Arbetsförmedlingen där många lokalkontor ute i landet nu tvingas stänga ned sin verksamhet. I går kunde tidningen Arbetsvärlden avslöja att interna dokument som pekar på en omfattande neddragning av avdelningen Rehabilitering till arbete, något som kommer att slå hårt mot personer med funktionsnedsättningar som söker jobb.

Samtidigt förklarade Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att Arbetsförmedlingens huvudfokus nu kommer att flyttas och att mycket av verksamheten lämnas över till privata aktörer.

– Det har funnits kritik under många år om att Arbetsförmedlingen haft ett väldigt brett och otydligt uppdrag. Det jag hoppas ör at det här blir ett tydligare uppdrag om vad man verkligen ska vara bra på, sade Ylva Johansson under en pressträff.

Bland annat ska Arbetsförmedlingen nu arbeta mer med att bedöma de arbetssökandes behov av stöd och insatser som sedan kommer att utföras av de privata aktörerna.

Kompromisserna, inte minst på arbetsmarknadsområdet, har varit en förutsättning för att vi ska kunna få det stöd för regeringen som behövs.
Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister till nyhetsbyrån TT

Kritiken mot det så kallade januariavtalet har varit hård från många håll. Inte minst från den fackliga sidan då Socialdemokraternas uppgörelse med Centerpartiet och Liberalerna tagit ett ordentligt steg åt höger på den arbetsmarknadspolitiska kartan.

Men trots den massiva kritiken försvarar Ylva Johansson regeringens beslut och menar att det är den nuvarande budgeten, klubbad av Moderaterna och Kristdemokraterna, som ligger bakom neddragningarna.

– Att privatisera stora delar av Arbetsförmedlingen, förändra arbetsrätten och trappa av a-kassan, det är sådant som jag som socialdemokrat inte gick till val på. Kompromisserna, inte minst på arbetsmarknadsområdet, har varit en förutsättning för att vi ska kunna få det stöd för regeringen som behövs, säger Ylva Johansson till nyhetsbyrån TT.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp