Analys #25/2019

Självstyre på spel när Turkiet går till lokalval

Turkiet genomför lokalval söndagen den 31 mars med 57 miljoner registrerade väljare. President Erdogan talar vid ett tidigt valmöte i februari i Burdur. Foto: Turkiska presidentens pressservice via TT

På söndag går Turkiets röstberättigade medborgare till vallokalerna för åttonde gången på fem år. Sedan tidigare har 94 av 102 kommuner styrda av prokurdiska vänsterpartiet HDP eller dess regionala systerparti tagits över och tvångsförvaltas av staten. Nu förutspår de flesta att HDP kommer att stå som segrare i de sydöstra kurdiska provinserna på söndag. Frågan är vad som kommer att hända om den prognosen stämmer.

På söndag går Turkiets röstberättigade medborgare till vallokalerna för åttonde gången på fem år. Lokalvalen 31 mars kan vid en första anblick tyckas oviktiga i jämförelse med de tidigare valen. Det hölls bland annat parlamentsval 2015 och 2018, en viktig folkomröstning 2017 med genomgripande konstitutionella förändringar som följd, och ett presidentval 2018.

Men valresultatet på söndag kommer att vara av mycket stor betydelse för landets politiska aktörer. Inte bara för valalliansen mellan Rättvise- och utvecklingspartiet, AKP, och Nationella handlingspartiet, MHP, utan också för det prokurdiska vänsterpartiet Folkens demokratiska parti, HDP, som har varit alliansens huvudsakliga måltavla i en hätsk valkampanj.

AKP och dess obestridlige ledare president Recep Tayyip Erdoğan, tillsammans med partiets inofficiella samarbetspartner MHP med Devlet Bahçeli i spetsen, har sedan valsäsongen inleddes ständigt förknippat HDP med terrorism.

HDP, ett vänsterparti med stöd hos majoriteten av landets kurder har, trots sina omkring 6 miljoner röster, fått se sina före detta partiordföranden Selahattin Demirtaş och Figen Yüksekdağ fängslas, tillsammans med tusentals andra partimedlemmar.

Genom att ta ett steg åt sidan på många håll i landet ger man ett outtalat stöd för de andra oppositionspartierna och hoppas på så vis kunna försvaga Erdoğans allians.

I söndagens lokalval kommer partiet att ställa upp i de sydöstra kurdiska provinserna, där man har störst stöd, och i bara några få av landets övriga delar. Genom att ta ett steg åt sidan på många håll i landet ger man ett outtalat stöd för de andra oppositionspartierna och hoppas på så vis kunna försvaga Erdoğans allians.

Man siktar dock främst på att återigen vinna i de kommuner som Ankara satte i statlig tvångsförvaltning för två år sedan.

I kölvattnet av den misslyckade militärkuppen sommaren 2016 utfärdades ett dekret, som under rådande undantagstillstånd gav president Erdoğan makt att frånta lokalt folkvalda företrädare deras befattning och ersätta dem efter eget tycke. 94 av 102 kommuner styrda av HDP eller dess regionala systerparti1 i landets sydöstra delar togs på så vis över av Ankara. Samtidigt frihetsberövades 93 folkvalda borgmästare tillsammans med 81 kommunalpolitiker, och tusentals kommunala tjänstemän med anknytning till partiet har avskedats.

Samma dekret gav också de lokala guvernörerna rätt att konfiskera kommunal mark och egendom. Tillslagen mot HDP har motiverats med att kommunerna överfört pengar till den kurdiska gerillarörelsen PKK, men de utredningar och inspektioner som pågått sedan 2015 har ännu inte kunnat lägga fram bevis för anklagelserna, vilket betyder att åtgärderna strider mot den turkiska författningen.

Utöver den nedlagda samhällsservicen och kulturella verksamheten i kommunerna, tog förvaltarna också ner gatunamn och skyltar på de kurdiska språken.

För några veckor sedan släppte HDP en rapport om den statliga tvångsförvaltningen av deras kommuner. Ett domstolsbeslut fastslog kvickt att rapporten ska beslagtas. Den beskriver ingående hur förvaltarna har sålt ut kommunernas fastigheter till underpriser, stängt daghem och jourhem för utsatta kvinnor, dragit in allt statligt stöd och stoppat löneutbetalningar till en rad anställda, från psykologer till teatergrupper. Utöver den nedlagda samhällsservicen och kulturella verksamheten i kommunerna, tog förvaltarna också ner gatunamn och skyltar på de kurdiska språken.

Om HDP återigen vinner i de tvångsförvaltade kommunerna, kommer det att från folkets sida vara ett tydligt ställningstagande mot regeringens politik. President Erdoğan har vid flertalet tillfällen under sin valkampanj lovat att återigen sätta kommunerna under tvångsförvaltning ”om personer med terroranknytning röstas fram”.

HDP:s ena språkrör Sezai Temelli menar på att hoten är tomma. Efter ett av presidentens utspel sade han att undantagstillståndet är över, och att Erdoğan kan inte längre använda sig av tvångsförvaltning.

Läget kan ändå sägas vara ovisst med tanke på det lagpaket det turkiska parlamentet antog när undantagstillståndet hävdes i juli förra året. Lagpaketet ger myndigheterna liknande befogenheter som under undantagstillståndet under de tre kommande åren och oppositionella ledamöter menar därför att undantagstillståndet egentligen har förlängts.

De flesta förutspår att HDP kommer att stå som segrare i de sydöstra kurdiska provinserna på söndag. Frågan är vad som kommer att hända om den prognosen stämmer.

De flesta förutspår att HDP kommer att stå som segrare i de sydöstra kurdiska provinserna på söndag. Frågan är vad som kommer att hända om den prognosen stämmer. Om kommunerna då ännu en gång sätts under tvångsförvaltning, skulle det i praktiken innebära att rösträtten för landets kurder upphävs.

Om HDP i stället tillåts att styra i kommunerna, kan det bara tolkas som ett styrkebesked och ett tecken på att partiet är på väg tillbaka mot 2015 års form. En HDP-seger kommer med andra ord innebära svårhanterliga bekymmer för president Erdoğan, oavsett vad han väljer att göra – något han är fullt medveten om inför söndagens lokalval.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp