Retro #25/2019

”Låt arbetarna driva gruvorna”

Vid den stora gruvstrejken som bröt ut vid LKAB 1969 spelade frågorna om makt och inflytande över arbetsvardagen stor roll. Foto: Pressens bild/TT

I år blir det 50 år sedan som den stora, vilda gruvstrejken bröt ut i Kiruna, Luleå, Malmberget och Svappavaara. Mer än 4 500 arbetare kom att omfattas. SAC Syndikalisterna lade 1955 fram ett yttrande om att gruvbolaget LKAB i stället för att administreras som ett sedvanligt statsföretag borde bli arbetarstyrt, och drivas som ett producentkooperativ. Läs yttrandet i dagens Arbetaren.

Som grund till strejken i Kiruna, Luleå, Malmberget och Svappavaara låg inte minst missnöjet över gruvbolaget LKAB:s system för driften, där standardiserade tidsstudier av arbetet och ackordsarbete spelade stor roll, och där många arbetare upplevde att de behandlas som kuggar i ett industriellt maskineri.

Bara lite drygt ett decennium innan gruvstrejken hade staten löst in huvuddelen av LKAB-aktierna från det privata företaget TGO, Trafik AB Grängesberg–Oxelösund. I samband med inlösningsplanerna lade tidningen Arbetarens ägare, fackförbundet SAC Syndikalisterna, fram ett yttrande om att gruvbolaget i stället för att administreras som ett sedvanligt statsföretag borde bli arbetarstyrt, och drivas som ett producentkooperativ.

Ett förslag i linje med den tidens syndikalistiska huvudparoller – men också intressant med tanke på just den roll frågorna om arbetarinflytandet i produktionen kom att spela för strejken 1969–1970.

Här är SAC Syndikalisternas yttrande från 1955:

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga