Utrikes #23/2019

Sydafrikansk ekolog får vattenpriset

Vattenflödesexperten Jackie King får Stockholm Water Prize som delas ut under Världsvattenveckan i augusti. Prissumman är på nästan 1,4 miljoner kronor. Foto: SIWI

Den ledande vattenekologen Jackie King tilldelas årets Stockholm Water Prize för sin forskning som bland annat handlar om hur dammbyggen påverkar floder. "Nu kan vi visa ekologiska och sociala kostnader lika detaljerat som ekonomer och ingenjörer påvisar vinster", säger hon.

Under de senaste fyrtio åren har Jackie King varit en del av och lett flera forskargrupper som undersökt flödet i några av världens största floder som Nilen, Mekong, Indus och Okavango.

Hon har haft en ledande roll i att säkerställa en hållbar förvaltning av floder. Bland annat har hon utvecklat verktyg som visar hur dammbyggen och vattenuttag från floder påverkar ekosystem och samhällen i närområdet.

Alla förlorar på om floder utarmas på grund av beslut som bygger på bristfällig information.
Jackie King, ekolog och expert på vattenflöden

Dessa verktyg kan användas för att göra en bedömning redan innan dammar byggs.

– Alla förlorar på om floder utarmas på grund av beslut som bygger på bristfällig information. Det behöver inte vara så, säger Jackie King.

Hennes forskning har bidragit till ökad förståelse för världens floder och deras avgörande betydelse för många miljoner människor. Jackie Kings arbete har påverkat sydafrikansk vattenlagstiftning men även väglett regeringar och institutioner i andra delar av världen.

Nu kan vi visa ekologiska och sociala kostnader lika detaljerat som ekonomer och ingenjörer påvisar vinster.
Jackie King, ekolog och expert på vattenflöden

Hon menar att regeringar ofta ser fördelarna med reglering av vattendrag men inte alltid nackdelarna i form av utarmade floder.

– Nu kan vi visa ekologiska och sociala kostnader lika detaljerat som ekonomer och ingenjörer påvisar vinster. Det är en ny slags information för att hjälpa regeringar att bättre förstå vilka avvägningar de behöver göra, säger Jackie King.

Det internationella vattenpriset Stockholm Water Prize är en global utmärkelse som delas ut under Världsvattenveckan i Stockholm den 28 augusti. Prissumman är 150 000 amerikanska dollar, nästan 1,4 miljoner kronor.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga