Utrikes #18/2019

Ojämlikhet råder på arbetsmarknaden globalt

I Världsbankens undersökning ingår bland annat hur kvinnor och män kan styra över sina ekonomiska tillgångar, hur arbetsvillkoren ser ut och vad som gäller vid giftermål. Foto: Ying-ying/TT

Nya siffror från Världsbanken visar att det kommer dröja till år 2073 innan kvinnor blir helt jämställda män på områden som arbetsmarknad och ägande. Sverige räknas som en av de sex länder i världen som ger kvinnor och män lika rättigheter i yrkeslivet, trots skillnader i löner.

Under de senaste tio åren har Världsbanken studerat det ekonomiska jämställdhetsläget i sammanlagt 187 länder. Sverige är tillsammans med Belgien, Danmark, Frankrike, Lettland och Luxemburg de enda länder som får full poäng.

I undersökningen har flera punkter vägts in. Bland annat hur kvinnor och män kan styra över sina ekonomiska tillgångar, hur arbetsvillkoren ser ut och vad som gäller vid giftermål.

När Världsbanken påbörjade undersökningen 2009 var det inget land som fick full poäng. Sedan dess har det skett vissa förbättringar i vissa länder, som exempelvis nya lagar mot sexuella trakasserier.

Vi måste upplysa och göra människor mer medvetna om att länder förlorar pengar genom att inte ge lika rättigheter till kvinnor.
Rita Ramalho, chef för Världsbankens datainsamling

Den ekonomiska ojämlikheten i världen är stor mellan könen enligt Världsbanken. Värst är det i Mellanöstern och delar av Afrika där kvinnor inte ens har hälften av männens rättigheter.

– Vi måste upplysa och göra människor mer medvetna om att länder förlorar pengar genom att inte ge lika rättigheter till kvinnor, säger Rita Ramalho som är chef för Världsbankens datainsamling och en av författarna bakom rapporten ”Women, Business and the Law 2019” till nyhetsbyrån TT.

Enligt beräkningar från den amerikanska tv-kanalen CNN, som utgått från siffrorna i rapporten, kommer det att dröja enda fram till år 2073 innan kvinnor blir helt jämställda män på de områden som utretts.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga