Replik #18/2019

“En skev bild av rösträttens historia”

Anna Morin svarar på Riksdagsförvaltningens kommunikationschefs replik på hennes krönika i Arbetaren nummer 9/2019, ”Rösträtten 30 år – påstå inget annat”.

Jag läste beslutet som riksdagen tog förra sommaren om att fira allmän och lika rösträtt 100 år och fick liksom ont i kroppen. Jag vet ju att det inte stämmer. Det är 30 år sedan som de enda kraven för att få rösta i riksdagsvalet är ett svenskt medborgarskap och att man nått 18 års ålder. Det fick mig att skriva krönikan Rösträtten 30 år – påstå inget annat.

En del av min fysiska reaktion kommer från människors berättelser från institutionerna, de offentliga anstalter för personer med funktionsnedsättning som många ännu minns och bär spår av. Min association går till de frihetsberövade, tvångssteriliserade, till barn som inte fick växa upp med sina föräldrar.

Historieskrivningen är viktig. Den visar på gårdagens människosyn, och på dagens.

Precis som riksdagens kommunikationschef Anders Hagquist skriver i sin replik på min krönika är demokrati ett levande och rörligt system. Just nu kämpar många människor, främst utomparlamentariska rörelser, för en bevarad strejkrätt i Sverige. Strejk var liksom rösträtt ett viktigt verktyg för arbetarrörelsen i början på 1900-talet för att skapa ett jämlikt samhälle, men är både en metod och en rättighet som regeringspartiet Socialdemokraterna inte drar sig för att montera ned.

Det borde ligga i riksdagens intresse att betona vikten av 1989, året vi fick allmän och lika rösträtt i Sverige.

Jag vill också betona att kamp har krävts för varje maktskifte och varje införd allmän rättighet. Förtryckta grupper, deras anhöriga och allierade lade tid och kraft på organisera sig för att förbättra sin situation och kräva inflytande. Det har bland annat gällt fångar, romer, fattiga och personer med icke-normativ funktionalitet. Det gjordes och görs än i dag.

Det borde ligga i riksdagens intresse att betona vikten av 1989, året vi fick allmän och lika rösträtt i Sverige. För mig är allt annat en skev bild av rösträttens historia.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga