Scen #16/2019

Bittert te från kolonierna

Astrid Kakuli, Maria Sundbom, Christopher Lehmann i Sherlock Holmes – Det vita hjärtat. Foto: Markus Gårder

[SCEN] Sherlock Holmes – Det vita hjärtat Av Joakim Sten Regi: Carolina Frände Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen Spelas till den 10 maj 2019 Arthur Conan Doyles första bok om Sherlock Holmes utkom 1887, då det koloniala rofferiet i Asien och Asien var i full swing. Europas länder tävlade om herravälde på kontinenter miljoner potentiella slavar och […]

[SCEN] Sherlock Holmes – Det vita hjärtat

Av Joakim Sten

Regi: Carolina Frände

Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen

Spelas till den 10 maj 2019

Arthur Conan Doyles första bok om Sherlock Holmes utkom 1887, då det koloniala rofferiet i Asien och Asien var i full swing. Europas länder tävlade om herravälde på kontinenter miljoner potentiella slavar och tryfferade med mineraler och andra naturtillgångar som skulle komma de egna ländernas rika till godo. Belgiens kung Leopold II gjorde Kongo till sin personliga egendom 1885, och de tortyrliknande förhållanden med vilka utvinning av bland annat naturgummi och elfenben var så unikt brutala att Leopold tvingades lämna landet till Belgiska staten 1908 – men det var för sent. Världen hade fått upp ögonen för kolonialismens idé och praktik. Industriell rovdrift utan konsekvensanalys fortgick dock fram till efterkrigstidens smärtsamma frigörelseprocesser och det är i de forna kolonierna de svåraste inbördeskrigen pågår än idag.

Den fiktive levnadstecknaren doktor Watson haltar fram på sitt onda ben som fick en skada under tjänstgöringen i Afghanistan, som blev självständigt 1919 efter hundra år av brittiskt inflytande.

Men detektivromanerna om Sherlock Holmes kan man fortfarande mysa över den gamla brittiska livsstilen där orientaliska tyger bäddar in tedrickandet och Holmes själv njuter sitt kinesiska opium. Gåtorna som han har att hantera har ofta anknytning till den koloniala verksamheten och den fiktive levnadstecknaren doktor Watson haltar fram på sitt onda ben som fick en skada under tjänstgöringen i Afghanistan, som blev självständigt 1919 efter hundra år av brittiskt inflytande.

Kanske är inte alla generationer uppdaterade på Holmes geniala problemlösningar, men den hans silhuett på jakt efter sanningen i den unkna Londondimman har ändå blivit så ikonisk att den lär vara igenkännbar som symbol för en hel genre.

I Carolina Frändes uppsättning av Joakim Stens pjäs Sherlock Holmes – Det vita hjärtat får vi flera dimensioner av det förra sekelskiftet i norra Europa. Migrationen var inte mindre än idag och flera av karaktärerna har rötter eller erfarenheter från Afrika, i detta fall just Kongo.

Intressant nog gestaltas frågeställningen här på teatern mitt i samtidens diskussion kring vems medborgarskap som kan ifrågasättas.

Doktor Watsons afrikanska rötter har tidigare inte kommit på tal. Men när en låda arkivmaterial från den koloniala driften i Kongo är på farlig vift i London får Holmes tillfälle att lufta sina tankar om den svarte mannens underordning. Plötsligt ifrågasätts hans intelligens och lojalitet. Intressant nog gestaltas frågeställningen här på teatern mitt i samtidens diskussion kring vems medborgarskap som kan ifrågasättas – enbart på misstanken om kulturell eller ”rasmässig” sammankoppling med någon som misstänks för ett brott. Då går det en iskall vind genom salongen.

Kanske är första akten på en timme och tjugo minuter lite lång, men efter paus piggar den på sig med den koloniala kontexten som särskilt rysansvärd.

En spännande och till slut rent av gripande föreställning.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga